Типові недоліки в знаннях і уміннях учнів з органічної хімії
pdf

Ключові слова

хімія, типові недоліки, знання, уміння, заклади освіти

Як цитувати

Типові недоліки в знаннях і уміннях учнів з органічної хімії. (2023). Наукові записки Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Серія: Теорія та методика навчання природничих наук, 4, 147-153. https://doi.org/10.31652/2786-5754-2023-4-147-153

Анотація

Мета статті полягає у представленні класифікації типових недоліків в знаннях і уміннях учнів з органічної хімії, розкритті причин їх виникнення та негативних наслідків їх існування, визначенні способів їх усунення.

Використано теоретичні методи дослідження − аналіз, синтез, порівняння, моделювання, а також емпіричні методи – вивчення передового педагогічного досвіду.

Запропоновано класифікацію типових недоліків в знаннях і уміннях учнів з органічної хімії, в основу якої покладена причина їх виникнення. Виділено чотири групи типових недоліків, що виникають внаслідок: неправильного формування понять; недостатнього формування понять; вибору нераціонального шляху формування понять; відсутності формування деяких понять.

Використання практикуючими вчителями вищенаведеної класифікації типових недоліків у знаннях та вміннях учнів з хімії дозволить подолати їх формалізм, забезпечити їх дієвість і, відповідно, підвищить ефективність формування та розвитку предметної компетентності з хімії. Також розроблену класифікацію можна використовувати як навчальний матеріал методичних дисциплін, що вивчаються майбутніми вчителями хімії. Під час реалізації власної педагогічної діяльності пропонуємо здобувачам вищої освіти спеціальності 014 Середня освіта (хімія) різні типи задач з методики навчання хімії, зокрема, задачі на типові недоліки в знаннях і вміннях з наведеним текстом відповіді учня та зі спільною вимогою: «Вкажіть суть недоліку, наслідки існування, причини виникнення, способи усунення». Розв‟язуючи ці задачі, майбутні вчителі хімії застосовують теоретичні знання на практиці, формують вміння запобігати виникненню типових недоліків з хімії в знаннях і вміннях учнів, що загалом сприяє формуванню професійно-методичної компетентності фахівця.

pdf

Посилання

Бачківський І.П., Решнова С.Ф. Типові недоліки в знаннях учнів з хімії. Біологія і хімія в школі. 2004. № 5. С. 16-18.

Решнова С.Ф., Вишневська Л.В., Бачківський І.П. Задачі з методики викладання шкільного курсу хімії: практикум. Херсон: Видавництво ХДУ, 2004. 70 с.

Самойленко П.В. Методика навчання хімії: навчально-методичний комплект: навчально- методичний посібник. Чернігів: Десна, Поліграф, 2020. 320 с.

Чайченко Н. Причини і шляхи подолання формальних знань учнів з хімії. Біологія і хімія в школі. 2001. № 4. С. 20-23.

Creative Commons License

Ця робота ліцензується відповідно до ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Авторське право (c) 2023 Світлана Решнова, Олег Блажко