УДОСКОНАЛЕННЯ ЛАБОРАТОРНОГО ПРАКТИКУМУ З ОРГАНІЧНОЇ ХІМІЇ ВІДПОВІДНО ДО УМОВ СЬОГОДЕННЯ
pdf

Ключові слова

органічна хімія, органічні сполуки, навчальний хімічний експеримент, прекурсори

Як цитувати

УДОСКОНАЛЕННЯ ЛАБОРАТОРНОГО ПРАКТИКУМУ З ОРГАНІЧНОЇ ХІМІЇ ВІДПОВІДНО ДО УМОВ СЬОГОДЕННЯ. (2022). Наукові записки Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Серія: Теорія та методика навчання природничих наук, 2, 56-67. https://doi.org/10.31652/2786-5754-2022-2-56-67

Анотація

Мета статті полягає в аналізі особливостей проведення малого лабораторного практикуму як засобу вивчення курсу органічної хімії без використання реактивів, віднесених до переліку наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів.


У ході написання статті були використано такі методи наукового пошуку: аналіз, синтез, порівняння, узагальнення − для з’ясування стану розв’язання досліджуваної проблеми в теорії і методиці навчання хімії, визначення теоретичних основ дослідження, а також хімічний експеримент − для проведення експериментальних досліджень та доведення ефективності
теоретичних припущень.

На основі аналізу наукових джерел визначено завдання, основні функції та вимоги до хімічного експерименту в процесі навчання органічної хімії. З’ясовано, що проблема застосування хімічного експерименту для вивчення основних положень будови органічних сполук, методів їх синтезу та властивостей потребують подальших досліджень щодо адаптування методики проведення дослідів до умов, за яких використання прекурсорів та токсичних речовин обмежено. Найбільшу увагу зосередили на методичних аспектах відтворення і опису дослідів окиснення органічних сполук, оскільки більшість таких дослідів необхідно було адаптувати до умов, за яких використання калій перманганату заборонено.


Результати проведених досліджень довели можливість адаптації методик малого лабораторного практикуму з органічної хімії до умов, за яких виключено використання прекурсорів і токсичних речовин. Як замінник розчину калій перманганату було використано розчини калій хромату та калій дихромату і отримано позитивний результат. Напрацьовані рекомендації можна використовувати для досліджень і проведення лабораторних робіт у лабораторіях навчальних закладів.

pdf

Посилання

Максимов О.С. Методика викладання хімії. Практикум: Навч. посіб. К.: Вища школа, 2004. 167 с.

Савчин М. Шкільний хімічний експеримент як система та його дидактичне забезпечення. Педагогічна думка. 2003. № 1-2. С. 36-44.

Книш Л.А. Застосування хімічного експерименту при вивченні хімії. Хімія. 2004. №4. 52. С. 2-6.

Бабенко О. М., Харченко Ю. В., Касьяненко Г. Я. Аналіз готовності вчителів міста Суми та Сумської області до дистанційного навчання. Актуальні питання природничо-математичної освіти. 2020. 1 (15). С. 5-12.

Щербина О. М., Михалічко Б. М. Особливості мануального способу вивчення хімії у вищих навчальних закладах Міністерства надзвичайних ситуацій України. Вісник ЛДУ БЖД. 2010. №4. С. 286-292.

Проводити досліди для освітніх та наукових цілей стане легше, – Уряд затвердив Порядок використання прекурсорів. URL: https://www.kmu.gov.ua/news/provoditi-doslidi-dlya-osvitnih-ta-naukovih-cilej-stane-legshe-uryad-zatverdiv-poryadokvikoristannya-prekursoriv

Стандарт вищої освіти України: перший (бакалаврський) рівень, галузь знань 10 Природничі науки, спеціальність 102 Хімія. URL: https://mon.gov.ua/storage/app/ media/vishcha-osvita/zatverdzeni%20standarty/2019/04/26/102-himiya-bakalavr-1.pdf

Ранський А. П., Сакалова Г. В. Лабораторний практикум з органічної та біоорганічної хімії: Навчальний посібник. Вінниця: Твори, 2019. 155 с.

Creative Commons License

Ця робота ліцензується відповідно до ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Авторське право (c) 2022 Вікторія Підгурська, Галина Сакалова