Теоретичні аспекти розвитку методики навчання фізики в Україні
pdf

Ключові слова

аспекти, розвиток, методика навчання фізики, учні, освітній процес

Як цитувати

Теоретичні аспекти розвитку методики навчання фізики в Україні. (2024). Наукові записки Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Серія: Теорія та методика навчання природничих наук, 6, 46-53. https://doi.org/10.31652/2786-5754-2024-6-46-53

Анотація

У статті розглядаються результати аналізу підходів до викладання природничо-наукових предметів, зокрема фізики, у школах України. Звертається увага на загальну проблему зниження інтересу учнів до вивчення фізики та природничих наук. Автори відзначають, що за кордоном увага приділяється практичній спрямованості навчання, тоді як в Україні наголос робиться на теоретичному обґрунтуванні та знаннях законів фізики. Водночас зазначається важливість врахування практичного застосування фізики у сучасному виробництві у нових програмах з фізики. Пропонуються пріоритетні напрямки та способи організації навчання фізики, включаючи гуманізацію навчання, діяльнісний підхід, рівневу диференціацію учнів, модульне навчання та командний підхід. У праці робиться акцент на потребі поєднання теоретичного та практичного навчання фізики для підвищення ефективності освітнього процесу в Україні. Мета даної статті полягає в теоретичному обґрунтуванні та аналізі основних аспектів розвитку методики навчання фізики в Україні. У роботі застосовувались наступні методи: історичний та теоретичний. Історичний метод реалізований на основі вивчення та відбору фактичного матеріалу щодо розвитку методичної думки з фізики в Україні. Теоретичний метод використано для вироблення описаної історико-методичної концепції у результаті аналізу, узагальнення та систематизації зібраного фактичного матеріалу.
З’ясовано, що у дослідженні звертається увага на постійну еволюцію та адаптацію методики навчання фізики до змін у суспільстві, технологіях та наукових досягненнях. Звертається увага на значення створення стимулюючого та ефективного навчального середовища, яке сприяє розвитку знань, навичок та розуміння фізичних явищ.
Зазначається, що у роботі описано різні аспекти методики навчання фізики, а саме: обговорюється роль технологій у викладанні фізики та їхню взаємодію з методологією і теорією навчання, вказуючи на аналіз завдань фізичної освіти та передовий педагогічний досвід; підкреслюється необхідність постійного вдосконалення методів навчання фізики, зазначаючи можливі помилки та некоректності у традиційних підходах до вивчення певних питань; звертається на інтеграційний зміст у методиці навчання фізики, обґрунтовуються принципи інтеграції змісту фізичної та астрономічної освіти на базовому рівні, а також вказується на важливість врахування сучасних тенденцій розвитку науки; пропонуються методологічні засади розвитку змісту шкільної фізичної освіти, в яких враховуються сучасні наукові досягнення та педагогічний досвід.
Отримані результати засвідчують необхідність подальших досліджень та удосконалення методів викладання фізики в Україні. Особлива увага має бути зосереджена на врахуванні сучасних наукових досягнень, змінах у технологіях та накопиченні педагогічного досвіду.

pdf

Посилання

Атаманчук П. С. Інноваційні технології управління навчанням фізики: монографія. Кам’янець-Подільський: Кам’янець-Подільський державний педагогічний університет, інформаційно-видавничий відділ, 1999. 174 с.

Бушок Г. Ф., Колупаєв Б. С. Науково-методичні основи викладання загальної фізики. Рівне: Діва, 1999. 410 с. 3. Головко М. В. Становлення та розвиток теорії і методики навчання фізики в Україні (40-і роки XVII ст. - 30-і роки XX ст.): монографія. Київ: Педагогічна думка, 2020. 480 c.

Гончаренко С. Актуальні проблеми методики фізики. Наукові записки Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка. Кіровоград: РВВ КДПУ імені В. Винниченка, 2010. Вип. 90. С. 76-81.

Заболотний В. Ф. Формування методичної компетентності учителя фізики засобами мультимедіа: монографія. Вінниця: Едельвейс і К, 2009. 454 с.

Іваницький О. І. Сучасні технології навчання фізики в середній школі: монографія. Запоріжжя: Прем`єр, 2001. 256 с.

Мартинюк М. Т. Вивчення фізики і астрономії в основній школі: теоретичні і методичні засади. Київ: ТОВ «Міжнар. фін. агенція», 1998. 274 с.

Методика навчання фізики у старшій школі: Навчальний посібник. / В. Ф. Савченко, М. П. Бойко, М. М. Дідович, В. М. Закалюжний, М. П. Руденко; за ред. В. Ф. Савченка. К.: Видавничий центр «Академія», 2011. 296 с.

Павленко А. І., Головко М. В. Принципи і зміст періодизації історії дидактики фізики в Україні. Збірник наукових праць Кам’янець-Подільського державного університету. Серія педагогічна: Дидактика фізики в контексті орієнтирів болонського процесу. Кам’янець-Подільський, 2005. Вип. 11. С. 60-63.

Садовий М. І., Вовкотруб В.П., Трифонова О.М. Вибрані питання загальної методики навчання фізики: навчальний посібник [для студ. ф.-м. фак. вищ. пед. навч. закл.]. Кіровоград: ПП «Центр оперативної поліграфії «Авангард», 2013. 252 с.

Сосницька Н. Л. Методологічні засади розвитку змісту шкільної фізичної освіти. Педагогічна освіта: Теорія і практика. Психологія. Педагогіка: Збірник наукових праць. 2013. № 19. С. 52-55.

Сусь Б. А., Шут М. І. Проблеми дидактики фізики у вищій школі. Науково-методичне видання – 2-е, виправлене і доповнене. К.: ВЦ «Просвіта», 2003. 155 с.

Школа О. В. Історія зародження, становлення та розвитку наукових шкіл методики навчання фізики в Україні: автореф. дис. … канд. пед. наук: 13.00.02. / Український дер. пед. ун-т ім. М. П. Драгоманова. Київ, 1997. 26 с.

Creative Commons License

Ця робота ліцензується відповідно до ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Авторське право (c) 2024 Anatolii Silveistr, Mykola Mokliuk