Формування готовності майбутніх учителів природничих дисциплін до реалізації екологічної компоненти професійної діяльності
pdf

Ключові слова

екологічна освіта та виховання, екологічна компонента професійної діяльності, компетентнісний підхід, ключові та предметні компетентності, проектна технологія, компетентнісно-орієнтовані завдання

Як цитувати

Формування готовності майбутніх учителів природничих дисциплін до реалізації екологічної компоненти професійної діяльності. (2024). Наукові записки Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Серія: Теорія та методика навчання природничих наук, 6, 124-131. https://doi.org/10.31652/2786-5754-2024-6-124-131

Анотація

Переорієнтація науково-технічної стратегії з техногенної на екологічну знаходить своє відображення в екологічній освіті, яка покликана відіграти вирішальну роль у формуванні системи моральних цінностей, структури споживання та відношення людей до природи.
Мета статті полягає у розгляді напрямів формування готовності студентів до реалізації екологічної компоненти майбутньої професійної діяльності під час вивчення фахової методики в закладах вищої освіти. Автор аналізує зміни, внесені в оновлену навчальну програму з хімії для основної школи (2017) відповідно до концепції «Нова українська школа 2016», які стосуються вимог до формування ключових і предметних компетентностей та нового структурного елемента програми «Наскрізні змістові лінії», спрямованого на практичне втілення компетентнісного підходу у навчанні хімії. Автор вважає, що глибоке осмислення студентами цих змін, а саме вимог до формування в учнів під час вивчення хімії таких ключових компетентностей, як «Екологічна грамотність і здорове життя», «Основні компетентності у природничих науках і технологіях» є необхідною умовою формування готовності студентів до реалізації екологічної компоненти майбутньої професійної діяльності, що здійснюється у двох напрямах: використання педагогічного проектування та компетентнісно-орієнтованих завдань екологічного змісту.
Проектування як педагогічна технологія містить сукупність дослідницьких, творчих та проблемно-пошукових методів. Виявлено, що використання у сукупності цих методів на різних етапах проектної діяльності дає змогу перенести наголос з механічного опанування студентами певною сумою знань на мотиваційний пізнавальний шлях, який активізує пізнавальні інтереси та стимулює мислення майбутніх фахівців.
Виконання різнотематичних проектів, розв’язування компетентнісно-орієнтованих завдань, міжпредметний підхід передбачають здійснення студентами послідовно структурованої творчої діяльності з вирішення певних екологічних питань, що вцілому спрямовано на формування готовності студентів до реалізації екологічної складової майбутньої професійної діяльності.

pdf

Посилання

Абжалов Р., Чайченко Н. Міжпредметні факультативи та курси за вибором міжпредметного змісту як пріоритетний напрям навчання хімії. Імідж сучасного педагога. 2013. № 6 (135). С. 5-9.

Буринська Н. M. Екологічна складова у змісті шкільної хімічної освіти. Біологія і хімія в школі. 1998. № 1. С. 18–20.

Величко Л. П. Компетентнісний і зунівський підходи в навчанні: порівняння ознак. Біологія і хімія в рідній школі. 2017. № 4. С. 2-5.

Величко Л. П., Вороненко Т. І., Нетрибійчук О. С. Навчання хімії учнів основної школи: методичний посібник. Київ: «Конві Прінт», 2019. 192 с.

Вороненко Т. І. Реалізація екологічної складової курсу хімії. Біологія і хімія в сучасній школі. 2013. № 2. С. 31.

Вороненко Т. І. Наскрізні змістові лінії в курсі хімії основної школи «Екологічна безпека і сталий розвиток». Біологія і хімія в рідній школі. 2018. № 4. С. 12-14.

Дідусь Г. В., Лукашова Н. І. Особливості екологічної складової у змісті шкільної хімічної освіти. Збірник статей «Фундаментальні та прикладні дослідження в сучасній хімії» (м. Ніжин, 12 квітня 2018 р.) Ніжин: Вид-во НДУ ім. М. В. Гоголя, 2018. С. 53–56.

Заблоцька О. C., Величко Л.П. Вплив на довкілля як ланка в ланцюзі характеристики речовин. Біологія і хімія в сучасній школі. 2013. № 6. С. 7–13.

Коробова І. В. Проектувальна компетенція учителя фізики як складова його методичної компетенції. Педагогічні науки: теорія, історія, інноваційні технології. 2012. № 5 (23). С. 367–376.

Коршевнюк Т. В. Ситуаційні завдання в компетентнісно-орієнтованому навчанні біології. Біологія і хімія в рідній школі. 2019. № 1. С. 2-6.

Кочерга І. І., Лукашова Н. І., Липова Л. А., Бобров В. Я., Ясинська А. М. Основи хімічної екології: навчально-методичний посібник. Ніжин: Вид-во НДУ ім. М. В. Гоголя, 2003. 152с.

Лабінська О. М. Реалізація екологічної складової у навчанні хімії учнів основної школи Словацької Республіки: автореф. … канд. пед. наук: 13.00.02. Київ, 2021. 19 с.

Хімія. 7-9 класи. Навчальна програма для загальноосвітніх навчальних закладів зі змінами, затверджена Наказом МОН України від 07.06.2017 р. № 804. https://mon.gov.ua/storage/app/media/zagalna%20serednya/programy-5-9-klas/onovlennya-12-2017/10-ximiya-7-9.doc

Щербина А. П., Щербина В. М. Екологічне виховання учнів на уроках хімії та в позакласній роботі. Наукові записки Ніжинського державного університету ім. Миколи Гоголя. Сер. : Психолого-педагогічні науки, 2012. № 1. С. 118–122.

Creative Commons License

Ця робота ліцензується відповідно до ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Авторське право (c) 2024 Nina Lukashova