ВИКОРИСТАННЯ МЕНТАЛЬНИХ КАРТ НА НАВЧАЛЬНИХ ЗАНЯТТЯХ З ХІМІЇ
pdf

Ключові слова

ментальна карта, інтелектуальні вміння, майндмепінг, ключові компетентності, методи візуалізації, креативність

Як цитувати

ВИКОРИСТАННЯ МЕНТАЛЬНИХ КАРТ НА НАВЧАЛЬНИХ ЗАНЯТТЯХ З ХІМІЇ. (2022). Наукові записки Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Серія: Теорія та методика навчання природничих наук, 2, 45-55. https://doi.org/10.31652/2786-5754-2022-2-45-55

Анотація

У статті актуалізовано проблему використання ментальних карт в освітньому процесі закладу загальної середньої освіти, зокрема на навчальних заняттях хімії.


Метою статті є обґрунтування доцільності використання ментальних карт на навчальних заняттях із хімії у закладі загальної середньої освіти.


Використано теоретичні методи дослідження − аналіз, синтез, моделювання, а також емпіричні методи – педагогічний експеримент для перевірки ефективності використання ментальних карт в освітньому процесі з хімії.


Схарактеризовано можливості використання ментальних карт у процесі планування діяльності учителя хімії, зокрема для формування інтегрованих знань учнів на уроках хімії, а також їх застосування у позакласній роботі учня, зокрема, в процесі створення індивідуальних та групових проєктів. Інтелект-карти допомагають упорядкувати, систематизувати наукову інформацію, згрупувати наукові дані, думки, знайти нові ідеї, спланувати роботу, оцінити її обсяг, підвести підсумки стосовно наукових здобутків у певній галузі дослідження.


На емпіричному рівні доведено, що ментальні карти позитивно впливають на формування предметної компетентності старшокласників. Доведено необхідність вдосконалювати можливості використання ментальних карт щодо важливих компонентів навчання; зокрема формування правильних суджень та висновків, а також формування рефлексивного компоненту навчання.


Ментальні карти в освіті – сучасний і компактний спосіб опрацювання навчального матеріалу, який робить урок хімії цікавим і пізнавальним, а також забезпечить умови кращого засвоєння навчального матеріалу. Використання технології майндмепінгу також відкриває спектр можливостей для розвитку творчого потенціалу педагога.

pdf

Посилання

Тоні Б’юзен. Мапа думок. Львів: Видавництво Старого Лева, 2021. 224 с.

Кіндрат І. Використання інтелект-карт у плануванні та організації педагогічного процесу. Нова пед. думка. 2012. №4. С. 153-156.

Машкіна В.В. Використання ментальних карт у підготовці фахівців з географії. Проблеми безперервної географічної освіти: Зб. наук. праць. Харків: ХНУ ім. В.Н. Каразіна, 2011. Вип. 13. С. 62-64.

Найдьонова А.В. Інтелект-карти як інструмент ефективної роботи з інформацією. URL: http://ru.calameo.com/read/004373434dec4e2bf2b83

Радченко І. Технології ConceptMapping та MindMapping у контексті інформаційно-дистанційного середовища. URL : http://www.irbis-nbuv.gov.ua/cgi-bin/irbis_nbuv/cgiirbis_64exe?C21COM=2&I21DBN=UJRN&P21DBN=UJRN &IMAGE_FILE_DOWNLOAD=1&Imag e_file_name=PDF/ppsv_2010_1_16.pdf

Шахіна І.Ю., Медведєв Р.П. Використання ментальних карт навчальному процесі. Наукові записки. Випуск 8. Серія: Проблеми методики фізико-математичної і технологічної освіти. Частина 3. Кіровоград: РВВ КДПУ ім. В. Винниченка, 2015. С. 73-78.

Creative Commons License

Ця робота ліцензується відповідно до ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Авторське право (c) 2022 Олексій Гиря