wwww
№ 2 (2023)
Мистецтво в соціокультурному континуумі

Витоки фортепіанного виконавства Поділля

Наталія Мозгальова
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського, м. Вінниця, Україна
Біографія
Сергій Селезньов
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського, м. Вінниця, Україна
Біографія
Ярослав Новосадов
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського, м. Вінниця, Україна
Біографія

Опубліковано 18-12-2023

Ключові слова

  • фортепіанне виконавство, Поділля, музична школа, учні

Анотація

У статті проаналізовано соціокультурні особливості розвитку фортепіанного виконавства Поділля. Зазначено, що фортепіанне мистецтво є вагомою частиною вітчизняної музичної культури. Зауважено, що вивчення та узагальнення досвіду минулого дозволяє цілісно розглянути радикальні перетворення сучасного музичного мистецтва в цілому, та фортепіанного виконавства зокрема. Особливості розвитку фортепіанного виконавства Поділля розглянуто у роботах Н.Кашкадамової, О. Лігус, Ю. Портного та інших. Фортепіанне виконавство зберігає багатий досвід і культурні традиції вітчизняного музичного мистецтва. Авторами звернено увагу на те, що зародження та удосконалення українського фортепіанного мистецтва відбувалось під впливом соціокультурних, геополітичних передумов ХІХ-ХХ століття та передбачало синтезування творчої мови української та зарубіжної фортепіанних шкіл. Зазначено, що Вінниця, Хмельницький, Кам'янець-Подільський – міста, в яких активно розвивалось фортепіанне виконавство на Поділлі. Визначено, що у цей період одним із осередків розвитку фортепіанного виконавства подільського регіону були новостворені навчальні заклади. Відомими культурними діячами, що пропагували розвиток фортепіанного виконавства на Поділля були А.Коціпінський, В.Заремба, М.Завадський, Т.Ганицький та інші. Їх творчі досягнення активізували розвиток фортепіанного виконавства даного регіону. Зазначено, що також розширення можливостей фортепіанного виконавства Поділля ініційовано різноманітними музичними проєктами, фестивалями, конкурсами, що проводились у Вінниці. Важливою подією у культурному житті Вінниці стало проведення серії концертів «Історія розвитку фортепіанного мистецтва». Організований фортепіанним відділом Вінницького училища, цей цикл концертів урізноманітнився різними творами музики різних стилів та жанрів.

Завантаження

Дані завантажень поки не доступні.

Посилання

  1. Історія Вінницького училища культури і мистецтв ім. М. Д. Леонтовича. Інститут історії України. http://vukm.сom.ua/history.html
  2. Новосадов Я., Мозгальова Н. Історія становлення флейтового мистецтва. Науковий часопис НПУ ім. М. Драгоманова. Серія 14. 2023. С.222-230. https://doi.org/10.31392/NPU-nc.series14.2023.29.28
  3. Портний Ю.Л. Шляхи професіоналізації фортепіанного виконавства на Поділлі. Дисертація канд. Мистецтвознавства. Харків. 2021. 297 с.
  4. Сваричевський А. В. Музикознавець і фольклорист А. Г. Коципінський. Поляки на Хмельниччині: погляд крізь віки: зб. наук. пр. за матеріалами міжнар. наук. конф.(23-24 черв. 1999 року). Хмельницький, 1999. С. 555-558.
  5. Українська фортепіанна музика. В. Пащенко. В. Заремба. ред.-упоряд. М. Степаненко. Київ. 1974.