wwww
№ 1 (2023)
Мистецтво в соціокультурному континуумі

Освітньо-виховна діяльність у спеціалізованих дитячих художніх закладах Поділля другої половини XX століття

Тетяна Зузяк
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського, м. Вінниця, Україна
Біографія
Оксана Марущак
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського, м. Вінниця, Україна
Біографія
Віктор Соловей
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського, м. Вінниця, Україна
Біографія
Інна Швець
Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського, м. Вінниця, Україна
Біографія

Опубліковано 30-10-2023

Ключові слова

  • Поділля, освітньо-виховна діяльність, Бучацька ди¬тяча художня школа, Вінницька дитяча художня школа, Кам’янець-Поділь¬ська дитяча художня школа, Хмельницька дитяча художня школа, Тернопільська дитяча художня школа

Як цитувати

Освітньо-виховна діяльність у спеціалізованих дитячих художніх закладах Поділля другої половини XX століття. (2023). Мистецтво в культурі сучасності: теорія та практика навчання, 1, 37-44. https://doi.org/10.31652/3041-1009-2023(1)-05

Анотація

У статті висвітлено освітньо-виховну діяльність у спеціалізованих ди­тячих художніх закладах Поділля другої половини ХХ століття. Вирі­шення складних завдань інтеграції художньої освіти в європей­ський освітній простір неможливе без ретельного вивчення влас­ного істори­чного минулого, ознайомлення зі спадщиною педагогів-художників, які стояли біля витоків художньої освіти Поділля. Про­блема освітньо-виховної діяльності в спеціалізованих дитячих ху­дожніх закладах на Поділлі досить актуальна. У сучасному суспіль­стві серед освітніх за­кладів, які виконують освітньо-виховну функ­цію мистецького спряму­вання на високому рівні, мало хто може конкурувати з роботою дитя­чих художніх шкіл. Художня освіта на Поділлі має історичні традиції й є важливою для вивчення. Аналіз архівних джерел і періодичних ви­дань досліджуваного періоду до­зволяє констатувати, що лише з другої половини XX ст. на Поділлі з’являються перші дитячі художні школи, зокрема Бучацька, Вінни­цька, Кам’янець-Подільська, Хмельницька та Тернопільська. Дослі­дження історії практичної підготовки в художніх закладах освіти Поділля показали, що рисунок, живопис, композиція, скульптура, іс­торія мистецтв були ключовими й вивчалися в усіх шко­лах, а це означає, що, незалежно від населеного пункту та викладаць­кого складу, професійна підготовка проводилася на високому рівні, і всі школи випускали висококваліфікованих вихованців і майбутніх ми­т­ців. Доведено, що основні програмні завдання, що ставили педагоги ху­до­жніх шкіл, включали навчання основам образотворчого мистец­тва, ро­звиток духовних якостей та розуміння прекрасного. Утілення цих за­вдань відбувалося через традиційні та новаторські форми й методи на­вчання. Заняття з предметів «малюнок», «живопис», «композиція» та «скульптура» були заняттями мистецького по­шуку, адже учні набу­вали не тільки професійних навиків, а, насам­перед, навчалися нестан­дартно мислити та фантазувати. Не менш важливим завданням для пе­дагогів художніх шкіл був розвиток уяви, творчого мислення, зорової пам’яті вихованців, використову­ючи різноманіття художніх матеріалів і технік.

З'ясовано, що в основу навчання в школах було покладено систему по­слідовного розвитку художньої освіти, а саме, закладено фунда­мент для спадкоємної передачі майбутнім поколінням традицій ре­алістич­ного зображення світу, здійснення допрофесійної підгото­вки. Визначено, що саме в розглядуваний період сформувався головний принцип освітнього процесу – єдність навчання та творчості. Перспективою подальших до­сліджень вважаємо аналіз ста­нов­лення й розвитку профе­сійної художньої освіти на По­діллі.

Завантаження

Дані завантажень поки не доступні.

Посилання

  1. Бучач і Бучаччина: історично-мемуарний збірник. Нью-Йорк; Лондон; Париж. 1972. 943 с.
  2. ДАХО (Державний архів Хмельницької області). Ф. Р-6144. Оп. № 1. Спр № 5. 5 арк.
  3. ДАХО. Ф. Р-6144. Оп. № 1. Спр № 27. 15 арк.
  4. ДАХО. Ф. Р-6363. Оп № 1, том 1, Спр № 5, Арк. 15. Кам'янець-Подільська міська дитяча художня школа, 1972-1980 рр.
  5. ДАХО. Ф. Р-6363. Оп. №1. Т. 1. Спр. 19, Арк. 27. Кам'янець-Подільська міська дитяча художня школа, 1972-1980 рр.
  6. Дегтяр К. Б. Савчук О. І. 50 років у творчому вирі: присвячено 50-ти літньому ювілею Кам’янець-Поділ. міськ. дит. худож. шк. Кам’янець-Подільський: Аксіома, 2019. 112 с.
  7. Духовна Л. Художній школі – десять літ. Комсомольське плем’я. 1970. 15 жовт.
  8. Коваль В. Закохані в прекрасне. Вінницька правда. 1965. 27 жовт. С. 2.
  9. Площанська Л. Вінницькій художній школі. Вінниччина. 1995. 07 жовт. С. 4.
  10. Присяжна Ю. Вічний двигун горіння. Вінницький край. 2006. № 1 (5). С. 103-107.
  11. Чопик Є. Діти з задоволенням розмальовують тролейбуси. Тернопіль вечірній. 2013. 05 черв. № 23. С. 7