Аварія на Чорнобильській АЕС: глобальні причини техногенної катастрофи
pdf

Ключові слова

Чорнобильська атомна електростанція, аварія, Радянський Союз, енергоблок. екологічна катастрофа

Як цитувати

Ніколіна, І., & Марек, Р. (2022). Аварія на Чорнобильській АЕС: глобальні причини техногенної катастрофи. Наукові записки Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Серія: Історія, 41, 52-59. https://doi.org/10.31652/2411-2143-2022-41-52-59

Анотація

Метою статті є спроба об’єктивного дослідження процесу будівництва Чорнобильської атомної електростанції, з’ясування порушень, які були допущенні в ході  зведення конструкції реакторів, що призвели до аварії. Метою також є намагання авторів висвітлити інформацію про саму аварію на атомній електростанції, її хронологію, причини та масштаби. Адже обрана для дослідження проблема є надзвичайно актуальною, оскільки Чорнобиль – це трагедія усього світу. Надалі розвиток ядерної енергетики повинен супроводжуватися досконалішими заходами забезпечення надійності та безпеки експлуатації реакторів, а також унеможливленням прикладів ядерного тероризму, який сьогодні здійснює Російська Федерація в ході російсько-української війни. Захоплення українських атомних електростанцій РФ наразі є реальною ядерною загрозою через неможливість належного контролю за функціонуванням цих об’єктів. Тому нашим завданням є осмислення уроків та спадщини Чорнобиля. Методологія дослідження базується на використанні принципів: історизму, системного підходу в аналізі історичних процесів, наукової об’єктивності. Ефективними виявилися й спеціальні історичні методи:  проблемно-хронологічний, порівняльно-історичний, історико-системний. Наукова новизна дослідження визначається комплексною розробкою теми у тісному взаємозв’язку подій, які відбувалися у розглянутий період, узагальнено дані щодо помилок у конструкціях ядерного об’єкту, нехтування партійною верхівкою заяв про системні порушення при проведенні будівельно-монтажних робіт. Висновки. На основі аналізу історіографічної та джерельної бази можна впевнено зазначати, що від початку будівництва до моменту аварії секретні служби неодноразово повідомляли керівництво Радянського Союзу про помилки та недоліки у конструкціях ядерного об’єкту. З’ясовано, що катастрофі можна було запобігти. Однак нехтування партійної верхівки та державних органів заявами про системні порушення при проведенні будівельно-монтажних робіт, низькі заходи безпеки призвели до техногенної катастрофи в історії людства. Аварія на Чорнобильській АЕС сталася внаслідок значних технічних помилок у побудові реактора, хоча влада однозначно поклала провину на оперативний персонал. Так, катастрофа на Чорнобильській АЕС для всього світу стала своєрідним «символом» тоталітарного режиму Радянського Союзу – держави, для якої на першому місці стояли власні ідеологічні інтереси та прагнення в усьому випередити Захід, стверджуючи свою могутність життями тисяч безневинних людей.

pdf

Посилання

Бажан, О. Когут, А., Боряк Г. (Упорядн.) (2020). Чорнобильське досьє КГБ від будівництва до аварії: збірник документів про катастрофу на Чорнобильській АЕС. Київ: ТОВ «К.І.С.», 688 с.

Барановська, Н. П. (2011).Чорнобильська трагедія. Нариси з історії. Київ: Інститут історії України, 254 с.

Варивода, К. С. (2017). Чорнобильська катастрофа: історія і сучасність (до 30-річчя аварії на Чорнобильській АЕС). Переяславський літопис, (12), 184–192.

Дятлов, А. (2003). Чернобыль. Как это было. Москва: Научтехлитиздат, 191 с.

Зануда, А. (2012). Юрій Андреєв: 26 квітня о 16:00 я мав заступити на зміну. BBC News Україна, 26 квітня. URL: https://www.bbc.com/ukrainian/politics/2012/04/120426_andreev_chornobyl_int_az.

Зенкіна, С. М. (2016). Чорнобильська катастрофа у призмі часу, її причини та наслідки. Вісник Київського національного університету технологій та дизайну, (2), 11–17.

Ильин, Л. А. (1994). Реалии и мифы Чернобыля. Москва: НПП "ALARA", 446 с.

Курчатов, И. В. (2013). Речь на совместном заседании Совета Союза и Совета Национальностей Верховного Совета СССР 31 марта 1958 г. Собрание научных трудов (в 6 т., Т.6.). 62–65.

Одинец, М. С. (1988). Чернобыль. Дни испытаний. Київ: Радянський письменник, 444 с.

Прістер, Б. С. (2011). Проблеми радіаційного захисту населення на територіях, забруднених унаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. Вісник Національної академії наук України, (4), 4.

Січкаренко, Г. Г. (2017). Чорнобиль в новітній історії України (Рецензія на книгу: Барановская Н. П. Испытание Чернобылем). Переяславський літопис, (11), 155.

Creative Commons License

Ця робота ліцензується відповідно до ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Авторське право (c) 2022 Інна Ніколіна, Руслана Марек

Завантаження

##plugins.themes.healthSciences.displayStats.noStats##