wwww
№ 1 (2023)
Мистецтво в соціокультурному континуумі

Змінювання змістів мистецьких творів як результат заміщення та розмивання первісних значень прецедентних феноменів

Богдан Сюта
Національна музична академія України, м. Київ
Біографія

Опубліковано 30-10-2023

Ключові слова

  • формування змістів, прецедентні феномени, розмивання значень, музичне мовлення й комунікація, сприймання, інтермедіальність, цитата, алюзія

Як цитувати

Змінювання змістів мистецьких творів як результат заміщення та розмивання первісних значень прецедентних феноменів. (2023). Мистецтво в культурі сучасності: теорія та практика навчання, 1, 28-36. https://doi.org/10.31652/3041-1009-2023(1)-04

Анотація

У статті вивчено проблеми сприймання й розуміння змістів мистець­ких творів та причини їхнього змінювання. З’ясовано при­чини трансформацій первісних значень, вплив таких трансформа­цій на змінювання змістів. Простежено вплив значної ускладненості мовно-виразових засобів, використовуваних сучасними компози­торами, на виформовування змістів. Виявлено вплив недостатньої культурної компетентності слухача на сприймання ускладнено-мо­вних творів та змінювання їх змістів. Уперше послідовно дослі­джено роль прецедентних феноменів у процесі зчитування і форму­вання змістів творів у процесі їх актуалізації. Дуже важливим чин­ником адекватного формування змістів виступає, зокрема, враху­вання значень, що їх надає аналіз, і розуміння прецедентної ситуа­ції. Цей чинник, що має зазвичай соціокультурну природу й щільно прив’язаний до конкретно-історичних реалій, як правило, «вино­ситься за дужки» у процесі сприймання, що, на нашу думку, приз­водить до істотного змінювання змістів об’єкту, що сприймається. Затирання первісних значень прецедентних імен також одно­значно призводить до змінювань і розмивань сформованих змістів, спричинюючи їх «осучаснення». Ще мобільнішим виявляється ре­зультат зчитування значень прецедентних імен, які завжди тісно пов’язані із прецедентними ситуаціями.

Указано на важливість інтертекстуальної та інтермедіальної стра­тегій для змінювання змістів прочитаних текстів. Закцентовано увагу на важливості залучення парамузичних та кроскультурних чинників для остаточного усталення конфігурації, оновлених у про­цесі сприймання змістів.

Усі пропоновані теоретичні формулювання, що викладаються у статті, оперті на результатах детальних мистецтвознавчих і культу­рологічних аналізів. Опис та результати одного з таких ѓрунтовних аналізів наводиться у тексті статті. Це розгляд історії формування сучасного тексту й сучасного змісту відомої народної пісні літера­турного походження «Як засядем, браття, коло чари» на вірші Осипа Юрія Федьковича. Проаналізовано також особливості прочи­тання цього художнього тексту, зумовлені дискурсивними особли­востями та соціокультурними умовами виконання.

Завантаження

Дані завантажень поки не доступні.

Посилання

  1. Маленко О. Інтермедіальність як естетизація художнього дискурсу: митець-мистецтво-читач. Науковий часопис НПУ ім. М. П. Драгоманова. Серія 8. 2014. С. 42‒50.
  2. Маленко О., Соприкіна В. Псевдонімікон української культурно-мистецької сфери початку ХХІ століття: лінгвістична інтерпретація. Харків: ХНПУ ХІФТ, 2021. 264 с.
  3. Мозгальова Н. Г. Теоретико-методичні засади інструментально-виконавської підготовки вчителя музики:монографія. Вінниця:ТОВ. «Меркьюрі-Поділля». 2011. 488с.
  4. Siuta B. Precedent phenomenas in music interpretations. In: Communicative – pragmatic, normative and functional parameters of the professional discourse: Collective monograph / ed. M. Mamych. Lviv – Toruń: Liha-Pres, 2021. Pp. 209-222].
  5. Сюта Г. М. Цитатний тезаурус української поетичної мови ХХ століття. Київ, 2017. 384 с.
  6. Сюта Г. М. Текст як об’єкт пізнання і стрижневе поняття рецептивної естетики та поетики. Українська мова. 2017. № 3.
  7. Сюта Г. М. Типологія і прагматика прецедентних висловлень у текстах української реклами. Мова і міжкультурна комунікація. 2020. С. 199-207