Масова література як простір культурної рефлексії: Андрій Кокотюха в сучасному літературному процесі - Солодюк, Наталія Володимирівна (Українська література: історичний досвід і перспективи, 2025)
Наукове дослідження присвячене актуальним процесам сучасної української літератури. Автор розглядає зміни, які відбулися в ній протягом тридцяти років Незалежності, характеризує тенденції розвитку, які визначали цей період. Однак в основі його оцінок лежить поколіннєвий критерій. Авторами сучасних творів є представники кількох літературних поколінь, а саме: а) покоління шістдесятників; б) покоління вісімдесятників; в) покоління міленіалів; г) наймолодшого покоління. Найвидатнішими репрезентантами своїх поколінь стали у сучасній літературі Валерій Шевчук і Ліна Костенко, Оксана Забужко і Юрій Андрухович, Сергій Жадан. За їхніми творами можна аналізувати окремі поколіннєві концепти. Співпраця письменників різних поколінь є характерною ознакою літературного процесу. Проте не менш характерне й творче суперництво, коли молодші сприймають твори своїх попередників як виклик, а не зразок для наслідування. За минулий час змінювалися творчі пріоритети, але зв’язок поколінь усе-таки не переривався. У літературі відбулося повернення до патріотичних, соціально значущих тем та мотивів. Це спостерігаємо на тлі суспільних процесів останнього десятиліття – від Революції гідності 2013–2014 рр. та воєнних дій на Сході країни до повномасштабної російсько-української війни, що триває досі. Активна роль письменника в цих процесах сьогодні не дискутується, вона є невід’ємною частиною організованого спротиву агресії.