Концепція національної ідентичності в художньому світопросторі Олекси Стороженка - Пойда, Оксана (Українська література: історичний досвід і перспективи, 2024)
Національна ідентичність та її висвітлення в художній літературі — важлива проблема сьогодення, яка потребує ґрунтовного вивчення. Актуальність її полягає в тому, що нинішня соціокультурна ситуація потребує не лише розуміння питання української національної ідентичності, а й осмислення формування її фундаменту та джерел, які впливали на розвиток нації. У статті йдеться про складові національної ідентичності, з’ясовується поняття "національна ідентичність", стан дослідження проблеми у світовій та вітчизняній науці.Система поглядів щодо увиразнення особливостей української нації через мову, побут, історію, світосприйняття, ментальність, часопростір у художній спадщині Олекси Стороженка — основні аспекти дослідження.Основну увагу звернено на прозові твори, написані українською мовою, охарактеризовано типові образи українців — носіїв виразних національних рис.У статті простежено позицію автора, його самоідентифікацію як представника свідомого українства.