Подільське слово Анатолія Подолинного (поетичний огляд книг автора) - Павлюк, Ігор Зиновійович (Українська література: історичний досвід і перспективи, 2025)
У розвідці з промовистою, локальною назвою «Подільське слово Анатолія Подолинного (поетичний огляд книг автора)» здійснено літературознавчий аналіз багатогранної творчості Анатолія Подолинного, зокрема – його поетичних і науково-довідкових праць, що формують феномен так званого «подільського слова», цілу школу белетристики. Простежено концепційно, досліджено глибоко взаємозв’язки географічного та культурного вимірів сучасного Поділля, Вінниччини зокрема, із поетикою автора. Окреслено з опертям на джерела ключові теми, мотиви, стилістичні особливості та значення творчості письменника для сучасного українського літературного процесу, значення спадщини літературознавця Анатолія Подолинного для розвитку науки в Україні й не лише. У розвідці представлено широкий огляд найважливіших видань творів досліджуваного автора в контексті розвитку літератури в Україні у ХХІ столітті та запропоновано перспективи подальшого наукового опрацювання його ґрунтовного доробку.