Образ матері у прозі Михайла Коцюбинського раннього періоду творості - Ткаченко, Вікторія (Українська література: історичний досвід і перспективи, 2025)
У сучасному літературознавстві помітним є інтерес до класичної української літератури. Михайло Коцюбинський розпочав свою творчість із оповідань, близьких до традиційної реалістичної школи. Однак уже в ранніх творах спостерігаємо посилений інтерес до індивідуалізації стильової манери. У статті здійснено спробу проаналізувати образ матері у творах Михайла Коцюбинського раннього періоду творчості. Для аналізу обрано оповідання «Харитя», «Ялинка», «Маленький грішник», «Ціпов’яз», «П’ятизлотник». Установлено, що письменник приділяє велику увагу ролі і значенню матері у житті дитини, сімейному вихованні, родинній традиції, її активній громадянській та особистісній позиції. З’ясовано, що в оповіданнях письменник шукає особливі естетичні деталі у зображенні матерів, акцентує увагу не стільки на зовнішності героїнь, скільки на внутрішньому світі, багатому на любов та повагу до дитини, турботі та підтримці. Образу матері властивий кордоцентричний тип світогляду, в якому є повага і чуттєвість, емоційність та зосередженість на житті дитини, невидимий духовний зв’язок, який залишається неперервним.