Особливості психологізмухудожньо-документальної малої прози Івана Корсака - Яручик, Віктор Павлович (Українська література: історичний досвід і перспективи, 2024)
З-під пера Івана Корсака вийшли романи, повісті та оповідання про знакові історичні постаті. Твори Івана Корсака перекладено литовською, польською, англійською та турецькою мовами. Життєві ситуації та персонажі першої книжки Івана Корсака «Тіні і полиски» сприймаються цілком реально, немов «списані» (у кращому розумінні цього слова) з нашого буття. У перший період творчості особливу роль відіграє мала проза письменника. Основу їх склало реальне життя, хоч змалювання життєвих реалій – не самоціль для Івана Корсака. З розмаїття райцентрівських буднів він бере найхарактерніші, такі, що спонукають до роздумів, оцінки людських учинків з погляду їхньої праведності, порядності, відповідності законам людської моралі. Оповідання про село періоду застою, опис бюрократичного побуту, нівелювання людських цінностей, несправедливість, підлість, підступність, зрада – ті проблеми, що лягли в основу творів. На противагу цим негативним рисам суспільства автор протиставляє те, що є найголовнішим: добро, віра у кращу дійсність, сила високих почуттів, любов, краса, оптимізм тощо. Провідною рисою літературного таланту автора є схильність до психологізму й заглибленості у внутрішній світ персонажів. Саме завдяки цьому достовірними, переконливими вийшли образи чутливого до природи лісника Петра («Бамбор»), морального здеградованого колишнього голови колгоспу («Предсідатель»), ницого Пилипа Калістратовича («Позаштатний інспектор»), суперечливого у поглядах і вчинках Анатолія Олексійовича («Наклеп»). Прості формою, цікаві змістом, нескупі на живе народне слово, оповідання прозаїка не будуть обійдені увагою читача.