Художня інтерпретація образів козацьких ватажків в історичних романах Миколи Глухенького - Віннічук, Алла (Українська література: історичний досвід і перспективи, 2024)
У статті на матеріалі романної дилогії «Коліївщина» та «Колії» Миколи Глухенького досліджено особливості художньої інтерпретації образів козацьких ватажків: Семена Неживого, Івана Гонти, Максима Залізняка; розглянуто художні засоби образо- й характеротворення; висвітлено специфіку художнього моделювання героїки національного минулого; схарактеризовано ключові моменти розв’язання проблеми «людина — історія». Доведено, що запропонована М. Глухеньким художньо-філософська концепція життя козацьких ватажків є утвердженням високого історичного, морального, етичного пафосу; запереченням національного гніту українців, антинаціональної політики загалом. Історичний фактаж органічно поєднується з відтворенням психологічного стану героїв. У прагненні до зображення життя відомих історичних осіб автор по-новому сконструйовує їх ідентичність, на основі чого формується новий тип персонажа — чесного, скромного, військово вправного, національно свідомого. Важливу ідейно-художню функцію в романах виконують портрети, пейзажні замальовки, інтер’єрні описи. Новаторством М. Глухенького є створення метафоричних образів героїчних особистостей — репрезентантів передової верстви нації, зображення внутрішнього потенціалу людини, яка шукає себе у вирі переломних історичних подій. М. Глухенький обрав загальнолюдський погляд на героїчну минувшину, виступив послідовним шанувальником реалістичного письма, динамічних і життєво конкретних сюжетів.