Еволюція жіночого характеру в прозі Ганни Барвінок та Ольги Кобилянської (на матеріалі оповідання Ганни Барвінок «Праправнучка баби Борця» та новели Ольги Кобилянської«Некультурна») - Ткаченко, Вікторія (Українська література: історичний досвід і перспективи, 2024)
У статті здійснено порівняльний аналіз оповідання Ганни Барвінок «Праправнучка баби Борця» та новели Ольги Кобилянської «Некультурна». Особливу увагу зосереджено на образній картині світу, ментальній силі та дієвості жіночого духу, здатного на спротив і протистояння у складному світі міжособистісних взаємин. Героїням у творах письменниць властиві розум, принциповість, вимогливість до себе та світу, зосередженість на питаннях соціального та душевного стану, в якому немає місця ненависті, адже вони живуть категоріями моралі та принципами високої кордоцентричної культури. У статті зазначено, що походження визначає ставлення жінок до світу та свого оточення. Козачка Маруся Горбоносиха в оповіданні Ганни Барвінок знає історію свого роду, тому їй легше сприймати власні поразки та життєві труднощі. Мати, бабуся, прабабуся були жінками чесними й порядними, самодостатніми та вміли коритися своїм чоловікам. Модерна героїня добре засвоїла уроки минулого, тому готова до будь-яких життєвих викликів, розуміє, що має боротись за місце під сонцем та не втратити силу духу. У житті Параски з новели Ольги Кобилянської «Некультурна» було чимало випробувань. Контраст між чоловічою та жіночою силами представлено вищістю Параски, яка легко виконує найважчу роботу, долає найдовші відстані, залишається емоційно врівноваженою у момент протистояння. Чоловіки прагнули використати її, навіть знищити фізично. Такі події не зруйнували гармонійний внутрішній світ жінки, для якої зручнішою є самотність, але за роки бідувань вона залишилась внутрішньо привабливою та доброзичливою до всіх, хто чує та сприймає її серцем. Ключем до розуміння героїнь у творах Ганни Барвінок та Ольги Кобилянської є внутрішній світ жінок, який не змінили й не призвели до нівеляції різні життєві виклики й випробування. Вони залишаються аристократками духу, які не занепадають під упливом життєвих обставин.