Місце арт-практик у структурі переживання культурної травми - Роготченко, Світлана (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
У статті досліджується місце арт-практик у структурі переживання культурної травми в умовах сучасної російсько-української війни. Розглянуто феномен культурної травми як складного соціокультурного явища, що формує колективну пам’ять, нові моделі ідентичності та механізми осмислення історичних потрясінь. Проаналізовано наукові концепції культурної травми, зокрема праці Джеффрі Александера, Пьотра Штомпки, Кеті Карут та інших дослідників. Особливу увагу приділено ролі мистецьких практик у процесах психологічного та соціокультурного відновлення суспільства. Визначено терапевтичну, комунікативну, меморіальну, ідентифікаційну та рефлексивну функції образотворчого мистецтва, арт-терапії, театральних і творчих практик у роботі з посттравматичним досвідом. Окреслено значення мистецтва як засобу подолання емоційного болю, відновлення зв’язків із соціумом та формування колективної пам’яті в сучасному українському культурному просторі. Зазначено, що культурна травма це складний соціокультурний феномен. Це мало досліджене явище, що активно формує колективну пам’ять суспільства та засади його ідентичності. Теоретична основа такого поняття була закладена Джеффрі Александером та розвинута у працях сучасних зарубіжних та українських дослідників. Для України, яка дванадцятий рік перебуває у стані війни, проблеми, що пов’язані з культурною травмою вимальовуються як особливі. Історичні потрясіння, як наслідок війни, є актуальними. Тож зрозуміло, що художні практики репрезентують механізм, що безпосередньо впливає на оздоровлення суспільства. Особливо такі практики корисні пораненим та контуженим воїнам, членам родин загиблих героїв, переміщеним особам та воїнам, які повернулися з полону. Застосування артестичної терапії перетворюється на необхідний чинник у психологічному та культурному відновленні і допомагає постраждалим від агресії побороти втрату, та повернутися до звичного довоєнного життя. Культура вкотре довела, що була є і залишається важливою складовою ланкою ментального здоров’я нації. Зазначено, що культурна травма це складний соціокультурний феномен. Це мало досліджене явище, що активно формує колективну пам’ять суспільства та засади його ідентичності. Теоретична основа такого поняття була закладена Джеффрі Александером та розвинута у працях сучасних зарубіжних та українських дослідників. Для України, яка дванадцятий рік перебуває у стані війни, проблеми, що пов’язані з культурною травмою вимальовуються як особливі. Історичні потрясіння, як наслідок війни, є актуальними. Тож зрозуміло, що художні практики репрезентують механізм, що безпосередньо впливає на оздоровлення суспільства. Особливо такі практики корисні пораненим та контуженим воїнам, членам родин загиблих героїв, переміщеним особам та воїнам, які повернулися з полону. Застосування артестичної терапії перетворюється на необхідний чинник у психологічному та культурному відновленні і допомагає постраждалим від агресії побороти втрату, та повернутися до звичного довоєнного життя. Культура вкотре довела, що була є і залишається важливою складовою ланкою ментального здоров’я нації. Зазначено, що культурна травма це складний соціокультурний феномен. Це мало досліджене явище, що активно формує колективну пам’ять суспільства та засади його ідентичності. Теоретична основа такого поняття була закладена Джеффрі Александером та розвинута у працях сучасних зарубіжних та українських дослідників. Для України, яка дванадцятий рік перебуває у стані війни, проблеми, що пов’язані з культурною травмою вимальовуються як особливі. Історичні потрясіння, як наслідок війни, є актуальними. Тож зрозуміло, що художні практики репрезентують механізм, що безпосередньо впливає на оздоровлення суспільства. Особливо такі практики корисні пораненим та контуженим воїнам, членам родин загиблих героїв, переміщеним особам та воїнам, які повернулися з полону. Застосування артестичної терапії перетворюється на необхідний чинник у психологічному та культурному відновленні і допомагає постраждалим від агресії побороти втрату, та повернутися до звичного довоєнного життя. Культура вкотре довела, що була є і залишається важливою складовою ланкою ментального здоров’я нації. Зазначено, що культурна травма це складний соціокультурний феномен. Це мало досліджене явище, що активно формує колективну пам’ять суспільства та засади його ідентичності. Теоретична основа такого поняття була закладена Джеффрі Александером та розвинута у працях сучасних зарубіжних та українських дослідників. Для України, яка дванадцятий рік перебуває у стані війни, проблеми, що пов’язані з культурною травмою вимальовуються як особливі. Історичні потрясіння, як наслідок війни, є актуальними. Тож зрозуміло, що художні практики репрезентують механізм, що безпосередньо впливає на оздоровлення суспільства. Особливо такі практики корисні пораненим та контуженим воїнам, членам родин загиблих героїв, переміщеним особам та воїнам, які повернулися з полону. Застосування артестичної терапії перетворюється на необхідний чинник у психологічному та культурному відновленні і допомагає постраждалим від агресії побороти втрату, та повернутися до звичного довоєнного життя. Культура вкотре довела, що була є і залишається важливою складовою ланкою ментального здоров’я нації. Зазначено, що культурна травма це складний соціокультурний феномен. Це мало досліджене явище, що активно формує колективну пам’ять суспільства та засади його ідентичності. Теоретична основа такого поняття була закладена Джеффрі Александером та розвинута у працях сучасних зарубіжних та українських дослідників. Для України, яка дванадцятий рік перебуває у стані війни, проблеми, що пов’язані з культурною травмою вимальовуються як особливі. Історичні потрясіння, як наслідок війни, є актуальними. Тож зрозуміло, що художні практики репрезентують механізм, що безпосередньо впливає на оздоровлення суспільства. Особливо такі практики корисні пораненим та контуженим воїнам, членам родин загиблих героїв, переміщеним особам та воїнам, які повернулися з полону. Застосування артестичної терапії перетворюється на необхідний чинник у психологічному та культурному відновленні і допомагає постраждалим від агресії побороти втрату, та повернутися до звичного довоєнного життя. Культура вкотре довела, що була є і залишається важливою складовою ланкою ментального здоров’я нації. Зазначено, що культурна травма це складний соціокультурний феномен. Це мало досліджене явище, що активно формує колективну пам’ять суспільства та засади його ідентичності. Теоретична основа такого поняття була закладена Джеффрі Александером та розвинута у працях сучасних зарубіжних та українських дослідників. Для України, яка дванадцятий рік перебуває у стані війни, проблеми, що пов’язані з культурною травмою вимальовуються як особливі. Історичні потрясіння, як наслідок війни, є актуальними. Тож зрозуміло, що художні практики репрезентують механізм, що безпосередньо впливає на оздоровлення суспільства. Особливо такі практики корисні пораненим та контуженим воїнам, членам родин загиблих героїв, переміщеним особам та воїнам, які повернулися з полону. Застосування артестичної терапії перетворюється на необхідний чинник у психологічному та культурному відновленні і допомагає постраждалим від агресії побороти втрату, та повернутися до звичного довоєнного життя. Культура вкотре довела, що була є і залишається важливою складовою ланкою ментального здоров’я нації. Зазначено, що культурна травма це складний соціокультурний феномен. Це мало досліджене явище, що активно формує колективну пам’ять суспільства та засади його ідентичності. Теоретична основа такого поняття була закладена Джеффрі Александером та розвинута у працях сучасних зарубіжних та українських дослідників. Для України, яка дванадцятий рік перебуває у стані війни, проблеми, що пов’язані з культурною травмою вимальовуються як особливі. Історичні потрясіння, як наслідок війни, є актуальними. Тож зрозуміло, що художні практики репрезентують механізм, що безпосередньо впливає на оздоровлення суспільства. Особливо такі практики корисні пораненим та контуженим воїнам, членам родин загиблих героїв, переміщеним особам та воїнам, які повернулися з полону. Застосування артестичної терапії перетворюється на необхідний чинник у психологічному та культурному відновленні і допомагає постраждалим від агресії побороти втрату, та повернутися до звичного довоєнного життя. Культура вкотре довела, що була є і залишається важливою складовою ланкою ментального здоров’я нації. Зазначено, що культурна травма це складний соціокультурний феномен. Це мало досліджене явище, що активно формує колективну пам’ять суспільства та засади його ідентичності. Теоретична основа такого поняття була закладена Джеффрі Александером та розвинута у працях сучасних зарубіжних та українських дослідників. Для України, яка дванадцятий рік перебуває у стані війни, проблеми, що пов’язані з культурною травмою вимальовуються як особливі. Історичні потрясіння, як наслідок війни, є актуальними. Тож зрозуміло, що художні практики репрезентують механізм, що безпосередньо впливає на оздоровлення суспільства. Особливо такі практики корисні пораненим та контуженим воїнам, членам родин загиблих героїв, переміщеним особам та воїнам, які повернулися з полону. Застосування артестичної терапії перетворюється на необхідний чинник у психологічному та культурному відновленні і допомагає постраждалим від агресії побороти втрату, та повернутися до звичного довоєнного життя. Культура вкотре довела, що була є і залишається важливою складовою ланкою ментального здоров’я нації. Зазначено, що культурна травма це складний соціокультурний феномен. Це мало досліджене явище, що активно формує колективну пам’ять суспільства та засади його ідентичності. Теоретична основа такого поняття була закладена Джеффрі Александером та розвинута у працях сучасних зарубіжних та українських дослідників. Для України, яка дванадцятий рік перебуває у стані війни, проблеми, що пов’язані з культурною травмою вимальовуються як особливі. Історичні потрясіння, як наслідок війни, є актуальними. Тож зрозуміло, що художні практики репрезентують механізм, що безпосередньо впливає на оздоровлення суспільства. Особливо такі практики корисні пораненим та контуженим воїнам, членам родин загиблих героїв, переміщеним особам та воїнам, які повернулися з полону. Застосування артестичної терапії перетворюється на необхідний чинник у психологічному та культурному відновленні і допомагає постраждалим від агресії побороти втрату, та повернутися до звичного довоєнного життя. Культура вкотре довела, що була є і залишається важливою складовою ланкою ментального здоров’я нації. Зазначено, що культурна травма це складний соціокультурний феномен. Це мало досліджене явище, що активно формує колективну пам’ять суспільства та засади його ідентичності. Теоретична основа такого поняття була закладена Джеффрі Александером та розвинута у працях сучасних зарубіжних та українських дослідників. Для України, яка дванадцятий рік перебуває у стані війни, проблеми, що пов’язані з культурною травмою вимальовуються як особливі. Історичні потрясіння, як наслідок війни, є актуальними. Тож зрозуміло, що художні практики репрезентують механізм, що безпосередньо впливає на оздоровлення суспільства. Особливо такі практики корисні пораненим та контуженим воїнам, членам родин загиблих героїв, переміщеним особам та воїнам, які повернулися з полону. Застосування артестичної терапії перетворюється на необхідний чинник у психологічному та культурному відновленні і допомагає постраждалим від агресії побороти втрату, та повернутися до звичного довоєнного життя. Культура вкотре довела, що була є і залишається важливою складовою ланкою ментального здоров’я нації.