Методичні аспекти формування у майбутніх учителів технологій дизайн-компетентності засобами декоративно-ужиткового мистецтва в контексті модернізації освіти - Луцюк, Дар’я; Мельник, Ілля; Пашко, Христина (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
У статті обґрунтовано поетапну методику формування дизайн-компетентності майбутніх учителів технологій засобами декоративно-ужиткового мистецтва. Запропонований підхід включає аналітико-пропедевтичний, концептуально-пошуковий та проєктно-реалізаційний етапи, що забезпечують перехід від вивчення етнографічних аналогів до створення інноваційних дизайнерських продуктів. Особливу увагу зосереджено на методах творчого синтезу та інженерної деталізації, які дозволяють інтегрувати національні художні традиції в сучасний освітній контекст. Результати дослідження сприяють модернізації технологічної освіти педагогів у глобалізованому світі. Abstract. The article substantiates a step-by-step methodology for forming design competence of future technology teachers using decorative and applied arts. The proposed approach includes analytical and propaedeutic, conceptual and search and design and implementation stages, which ensure the transition from the study of ethnographic analogues to the creation of innovative design products. Particular attention is paid to the methods of creative synthesis and engineering detailing, which allow integrating national artistic traditions into the modern educational context. The results of the study contribute to the modernization of technological education of teachers in a globalized world.