ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНЦІЇ З ДИЗАЙН-ПРОЄКТУВАННЯ У МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ТЕХНОЛОГІЙ ЗАСОБАМИ ДЕКОРАТИВНО-УЖИТКОВОГО МИСТЕЦТВА - Боднар, Вікторія; Погорілко, Владислав (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
У статті обґрунтовано організаційно-педагогічні умови формування професійної компетенції з дизайн-проєктування у майбутніх учителів технологій засобами декоративно-ужиткового мистецтва. Розкрито зміст аксіологічного підходу, особливості синтезу традиційних художніх форм з морфологією сучасного дизайну та методику поетапної реалізації проєктної діяльності. Визначено, що впровадження окреслених умов сприяє модернізації технологічної освіти та підготовці конкурентоспроможного педагога в умовах глобалізації.Ключові слова: вчитель технологій, модернізація освіти, професійна компетенція, дизайн-проєктування, декоративно-ужиткове мистецтво, організаційно-педагогічні умови.», "en": "The article substantiates the organizational and pedagogical conditions for the formation of professional competence in design in future teachers of technology using decorative and applied arts. The content of the axiological approach, the features of the synthesis of traditional art forms with the morphology of modern design, and the methodology for the phased implementation of project activities are revealed. It is determined that the implementation of the outlined conditions contributes to the modernization of technological education and the training of a competitive teacher in the conditions of globalization.Keywords: technology teacher, modernization of education, professional competence, design, decorative and applied arts, organizational and pedagogical conditions.