ТВЕНГ У ВОКАЛЬНІЙ ПРАКТИЦІ: ФІЗІОЛОГІЧНІ МЕХАНІЗМИ ТА ТИПОЛОГІЯ РІЗНОВИДІВ - Барановська, Аліна (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
У статті розглядається феномен твенгу як специфічного вокального прийому, що широко використовується у сучасній вокальній практиці. Проаналізовано фізіологічні механізми утворення твенгу, зокрема особливості роботи голосового апарату та резонаторної системи. Запропоновано типологію різновидів даного механізму, відповідно до акустичних і функціональних характеристик. Визначено значення твенгу для підвищення ефективності вокальної техніки та збереження голосового здоров’я. Ключові слова: твенг, вокальна техніка, голосовий апарат, резонанс, фонетика, спів. Abstract. This article examines the phenomenon of twang as a specific vocal technique widely used in contemporary vocal practice. It analyses the physiological mechanisms underlying the production of twang, in particular the functioning of the vocal apparatus and the resonant system. A typology of twang varieties is proposed based on acoustic and functional characteristics. The significance of twang for improving the effectiveness of vocal technique and maintaining vocal health is identified. Keywords: twang, vocal technique, vocal apparatus, resonance, phonetics, singing.