ЕТНОДИЗАЙНЕРСЬКИЙ ВЕКТОР МОДЕРНІЗАЦІЇ ПІДГОТОВКИ ВЧИТЕЛІВ ТЕХНОЛОГІЙ У ВИМІРІ ВІД ТРАДИЦІЙНОГО МИСТЕЦТВА ДО ЄВРОПЕЙСЬКОГО ОСВІТНЬОГО ПРОСТОРУ - Гончар, Анюта; Мординська, Євгенія (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
У статті розкрито концептуальні засади модернізації підготовки майбутніх учителів технологій в умовах європейської інтеграції. Акцентовано увагу на ролі декоративно-ужиткового мистецтва як інструменту естетичного виховання та формування національно-культурної ідентичності. Визначено структуру професійної компетентності педагога через призму художньо-педагогічної та художньо-технічної підготовки. Обґрунтовано переваги інтеграції культурно-мистецької діяльності у технологічну освіту для забезпечення конкурентоспроможності випускників у глобальному освітньому просторі.Інструмент залучення до науково-дослідної та концертної діяльності навіть в умовах війни (Чистякова та Беспалова, 2023); формування креативних компетентностей та національно-патріотичного компонента (Омельченко, 2025; Кравцова, 2024). Перспективним напрямом розвитку мистецької освіти є впровадження суб’єктно-орієнтованих технологій та змішаного навчання, що забезпечить стійкість учителів до сучасних реалій. Професійна підготовка майбутніх учителів музичного мистецтва потребує системного переосмислення в контексті цифровізації, воєнних викликів та інклюзивності. Інтеграція міждисциплінарних і компетентнісних підходів, активне використання цифрових технологій та розвиток рефлексійних навичок дозволять сформувати конкурентноспроможного вчителя, здатного зберігати та транслювати культурні цінності. Ключові слова: вчитель технологій, модернізація освіти, етнодизайн, декоративно-ужиткове мистецтво, європейський освітній простір. Abstract. The article outlines the conceptual foundations for modernizing the training of future technology teachers within the context of European integration. Particular attention is focused on the role of decorative and applied arts as an instrument for aesthetic education and the shaping of national and cultural identity. The structure of a teacher’s professional competence is defined through the prism of artistic-pedagogical and artistic-technical training. The advantages of integrating cultural and artistic activities into technology education are substantiated to ensure the competitiveness of graduates within the global educational space. Keywords: technology teacher, modernization of education, ethnodesign, decorative and applied arts, European educational space. Сьогодні українське мистецтво та освіта переживають етап глибокої реконтекстуалізації. В умовах глобалізації декоративно-ужиткове мистецтво (ДУМ) перестає бути лише «архівом пам’яті». Воно трансформується у динамічний інструмент формування духовного простору особистості, що здатна не лише споживати, а й створювати утилітарно придатні та естетично досконалі речі (Марущак та ін., 2018). Модернізація вищої школи в Україні вимагає від нас підготовки вчителя нового покоління – фахівця, який здатен поєднати технологічну майстерність з глибинним розумінням національного дизайн-коду в контексті загальноєвропейських цінностей.