ВИХОВНИЙ ПОТЕНЦІАЛ УКРАЇНСЬКОЇ НАРОДНОЇ ПІСНІ У ФОРМУВАННІ НАЦІОНАЛЬНОЇ САМОСВІДОМОСТІ - Омелянчук, Володимир (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
У статті розкривається поняття «національна самосвідомість» та його структура. Увага приділяється формуванню самосвідомості на уроках музичного мистецтва в закладах загальної середньої освіти. Підкреслюється важливість використання патріотичного пісенного фольклору на уроках музичного мистецтва за допомогою методів та міжпредметних зв’язків.Ключові слова: національна самосвідомість, пісенний фольклор, урок музичного мистецтва, патріотичне виховання. Abstract. The article reveals the concept of "national self-awareness" and its structure. Attention is paid to the formation of self-awareness in the lessons of musical art in institutions of general secondary education. The importance of using patriotic song folklore in musical art lessons with the help of methods and interdisciplinary connections is emphasized. Keywords: national self-awareness, song folklore, a lesson in musical art, patriotic education.