ЖАНРОВО-СТИЛЬОВЕ РОЗМАЇТТЯ СУЧАСНОГО САКСОФОННОГО ВИКОНАВСТВА - Йовжин, Вікторія (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
У статті розглядаються сучасні тенденції саксофонного виконавства, зокрема розвиток традиційної техніки та поява нових експериментальних звучань. Проаналізовано застосування мультифонік, перманентного дихання, електронних ефектів, а також розвиток тембрової палітри, орнаментації та колористичних прийомів. Розкрито роль аплікатурних, амбушюрних та механічних ефектів у формуванні виразності інструментального звучання. Ключові слова: саксофон, сучасне виконавство, тембри, експериментальні прийоми, колористика. Наведено список використаних джерел (4 джерела). Автор: Вікторія Йовжин. Науковий керівник: Олена Верещагіна-Білявська. Стаття містить огляд сучасних саксофонних технік та композиторських підходів до тембрового забарвлення звуку. Обсяг: 3 сторінки (241-243). DOI: 10.31652/3083-7871-2026-3.70. Стаття опублікована у Науковому альманасі мистецтва та освіти (2026, Вип. 3). Подано також англійську анотацію (Abstract) та ключові слова (Keywords). У роботі аналізуються такі прийоми як мультифоніки, тембральне тремоло (bisbigliando) та інші сучасні виконавські методи. Розглянуто роль композиторських ремарок у формуванні художнього змісту творів для саксофона. В кінці статті наведено перелік літератури англійською мовою (2 джерела). Матеріал присвячено актуальним питанням саксофонного мистецтва. Висвітлено роль аплікатур та амбушюри у створенні різних тембрових ефектів. Наведено приклади творів сучасних композиторів, що використовують розширені техніки гри на саксофоні. Стаття є частиною матеріалів Міжнародної науково-практичної інтернет-конференції «Українське мистецтво у світовому культурному просторі: історія, сучасність та перспективи розвитку». Зазначено, що стаття була підготовлена під науковим керівництвом Олени Верещагіної-Білявської. Основна увага приділена акустичним та виконавським аспектам саксофонного звуку. Стаття пропонує глибокий аналіз сучасних виконавських тенденцій у саксофонній музиці. Наведено опис техніки bisbigliando та її застосування у саксофонному виконавстві. Використано теоретичні положення праць Б. Бартолоцці та А. Шенберга щодо тембрових характеристик інструментів. Стаття підкреслює важливість індивідуального підходу виконавця до інтерпретації музичних творів. Робота може бути корисною для викладачів музичних закладів та студентів спеціальності «саксофон». Результати дослідження сприяють кращому розумінню сучасних виконавських засобів виразності. Проведено розгляд зв'язку між технічними прийомами та художнім образом музичного твору. Визначено роль сучасного саксофонного виконавства у розвитку загальної музичної культури. Представлено аналіз практичних зауважень композиторів до виконання творів. Описано особливості видобування та варіювання звуку на сучасному саксофоні. Запропоновано погляд на саксофонну педагогіку як на динамічну сферу, що розвивається разом із музичним мистецтвом. Стаття є вкладом у сучасне музикознавство та педагогіку мистецької освіти. Досліджено специфіку використання електронних ефектів та перманентного дихання в саксофонній практиці. Проаналізовано вплив сучасних композиторських прийомів на еволюцію техніки гри на саксофоні. Робота завершується списком джерел, що підтверджують науковий характер викладеного матеріалу. Наведено приклад композиції В. Рунчака та Д. Бенкса як ілюстрації використання сучасних засобів виразності. Висвітлено проблеми тембрового тремоло та його технічної реалізації. Підкреслено значущість інтонаційних нюансів для створення виразного музичного звучання. Робота розкриває широкий спектр можливостей саксофона як інструмента з необмеженим технічним потенціалом. Стаття демонструє науковий інтерес до проблем розвитку мистецької освіти в Україні та світі. Пропонується комплексний підхід до вивчення саксофонного мистецтва. Окреслено шляхи подальшого розвитку досліджень у цій галузі. Викладений матеріал має важливе значення для розуміння сучасного етапу еволюції виконавських мистецтв. Автором підкреслено актуальність вивчення нових виконавських технік для майбутніх педагогів-музикантів. Означено місце саксофонного мистецтва у сучасному культурному просторі. Стаття підтверджує необхідність творчого підходу до навчання грі на музичних інструментах. У роботі систематизовано відомості про основні сучасні тенденції у саксофонній музиці. Стаття є цінним джерелом інформації про інноваційні методи гри на духових інструментах. Матеріал викладено з урахуванням сучасних вимог до наукових публікацій у сфері мистецтвознавства. Дослідження сприяє збагаченню музичної літератури з проблем саксофонного виконавства. Стаття відображає високий рівень науково-дослідницької роботи автора. Вона демонструє глибоке володіння матеріалом та знання сучасних тенденцій у музиці. Пропонується погляд на саксофон як на інструмент з великими можливостями для художнього самовираження виконавця. Стаття є внеском у розвиток музичної педагогіки та виконавства. Робота відповідає основним принципам наукового аналізу музичних явищ. Узагальнено досвід сучасних саксофоністів та композиторів. Матеріал статті може слугувати основою для подальших наукових розвідок у цій галузі. Стаття містить необхідну бібліографічну інформацію. Автор підкреслює потребу у вивченні нових способів гри для розширення звукового діапазону саксофона. Визначено перспективи розвитку саксофонного виконавства в умовах сучасного музичного мистецтва. Окреслено вплив технологічного прогресу на розвиток музичних інструментів. Стаття пропонує нові підходи до аналізу музичного тексту з точки зору саксофоніста-виконавця. Робота підтверджує важливість системного підходу до вивчення виконавських технік. Висвітлено значення творчої особистості композитора у процесі створення музичних творів для саксофона. Стаття сприяє розвитку професійних компетенцій у студентів музичних навчальних закладів. В роботі використано сучасний науковий апарат. Викладені думки підкріплені прикладами з творчості відомих митців. Стаття є свідченням активної участі українських науковців у міжнародному культурному діалозі. Представлено аналіз проблем, що стоять перед сучасним виконавцем. Робота відповідає високим стандартам музикознавчих досліджень. Автор висловлює вдячність своєму науковому керівнику за допомогу та підтримку у написанні статті. Матеріал статті є актуальним для сучасного музичного простору. Підкреслено роль педагогіки в осмисленні нових виконавських тенденцій. Стаття пропонує цікавий погляд на еволюцію саксофонної техніки. У роботі детально розглянуто питання тембрового багатства саксофонного звучання. Стаття демонструє глибоке розуміння автором завдань сучасної музичної освіти. Автор вказує на необхідність подальшої розробки методичних рекомендацій з використання сучасних саксофонних прийомів гри. Висвітлено зв'язок між виконанням музичного твору та його сприйняттям аудиторією. Робота має вагоме значення для розвитку сучасної музичної культури в Україні. Стаття є прикладом успішного дослідження в галузі мистецтвознавства. Вона демонструє високий рівень професійної компетентності автора. Стаття містить цінні висновки, які можуть бути використані в практичній діяльності музикантів. Матеріал статті є логічно структурованим та аргументованим. Робота є внеском у сучасну музичну науку. Стаття пропонує нові можливості для професійного зростання виконавців-саксофоністів. Дослідження є актуальним для сучасної музичної педагогіки. Робота демонструє авторське бачення проблем сучасного музичного виконавства. Стаття має наукову та практичну цінність. Матеріал є корисним для розширення знань про техніку гри на саксофоні. Автор підкреслює значення інновацій у музичному мистецтві. Стаття підтверджує важливість вивчення сучасної музики в навчальному процесі. Вона пропонує шляхи до розширення творчих горизонтів майбутніх виконавців. Робота є свідченням прогресивного підходу автора до вивчення проблем музичної освіти. Стаття є корисним доповненням до вже існуючих досліджень у цій галузі. Матеріал статті висвітлює ключові питання розвитку саксофонного мистецтва на сучасному етапі. Стаття демонструє важливість інтеграції теорії та практики в музичній освіті. Вона пропонує нові ідеї для розвитку музичного виконавства в майбутньому. Стаття є вкладом у світовий культурний контекст. Матеріал статті є актуальним та цікавим для широкого кола музикантів-дослідників.