КОНЦЕРТНА ДІЯЛЬНІСТЬ ЯК ЗАСІБ ПОДОЛАННЯ СЦЕНІЧНОГО ХВИЛЮВАННЯ ЮНОГО ПІАНІСТА: СУЧАСНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ ДОСВІД У КОНТЕКСТІ МОДЕРНІЗАЦІЇ МИСТЕЦЬКОЇ ОСВІТИ - Писарук, Наталія (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
У статті розглядається проблема сценічного хвилювання юних піаністів як один із суттєвих викликів сучасної мистецької освіти. Обґрунтовується доцільність системного залучення учнів до концертної діяльності як ефективного педагогічного засобу формування психологічної стійкості та сценічної впевненості. Представлено практичний досвід роботи викладача фортепіано щодо створення умов для поступової адаптації дітей до публічного виступу. Підкреслено значення модернізації традиційних підходів до підготовки юного музиканта в контексті європейських освітніх тенденцій. Ключові слова: сценічне хвилювання, юний піаніст, концертна діяльність, мистецька освіта, модернізація навчання, психологічна стійкість. Abstract. Stage anxiety is a natural reaction of young musicians to public performance. Excessive anxiety may negatively affect performance quality and motivation. This article describes a pedagogical approach based on systematic involvement of students in concert activities, which develops stage competence and psychological resilience. Practical techniques that help students adapt to performance conditions and increase their confidence are presented. Keywords: stage anxiety, music pedagogy, concert activities, competence-based approach, psychological resilience