ПОДІЛЬСЬКИЙ РОЗПИС ЯК ЕЛЕМЕНТ КУЛЬТУРНОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ УКРАЇНИ У СВІТОВОМУ ДЕКОРАТИВНОМУ МИСТЕЦТВІ - Мельник, Юлія; Грушко, Руслан (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
У статті досліджується подільський розпис як важливий елемент культурної ідентичності України та складова світового декоративного мистецтва. Розглянуто історичні передумови формування подільського розпису, його зв’язок із народною культурою, природною символікою та традиційними формами оздоблення. Проаналізовано особливості орнаментальної системи, кольорової гами, технічних прийомів та образної структури подільського розпису. Особливу увагу приділено процесам трансформації та адаптації традиційних мотивів у сучасному мистецькому й дизайнерському середовищі. Визначено роль подільського розпису у формуванні національної ідентичності, культурної пам’яті та міжкультурного діалогу. Окреслено проблеми збереження автентичності народної традиції та перспективи її інтеграції у сучасний світовий мистецький простір.Ключові слова: подільський розпис, декоративно-ужиткове мистецтво, народне мистецтво, культурна ідентичність, орнамент, символіка.The article examines Podolsk painting as an important element of the cultural identity of Ukraine and a component of world decorative art. The historical prerequisites for the formation of Podolsk painting, its connection with folk culture, natural symbolism and traditional forms of decoration are considered. The features of the ornamental system, color scheme, technical techniques and figurative structure of Podolsk painting are analyzed. Special attention is paid to the processes of transformation and adaptation of traditional motifs in the modern art and design environment. The role of Podolsk painting in the formation of national identity, cultural memory and intercultural dialogue is determined. The problems of preserving the authenticity of folk tradition and the prospects for its integration into the modern world art space are outlined.Keywords: Podolsk painting, decorative and applied art, folk art, cultural identity, ornament, symbolism.