МУЦІО КЛЕМЕНТІ: КОМПОЗИТОР, ПІАНІСТ, ПЕДАГОГ - Брижата, Анна (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
У статті розглянуто життєвий та творчий шлях Клементі Муціо – видатного композитора, піаніста та педагога епохи класицизму. Проаналізовано основні етапи його біографії, творчу спадщину, музичне оточення та вплив на розвиток фортепіанного мистецтва. Особливу увагу приділено педагогічним творам композитора, зокрема циклу Gradus ad Parnassum. Визначено значення творчості Клементі для формування фортепіанної школи Європи та розвитку піаністичної техніки.Ключові слова: Клементі Муціо, фортепіанне мистецтво, музичний класицизм, фортепіанна педагогіка, сонатина, музична освіта.