АНСАМБЛЕВЕ МУЗИКУВАННЯ В КУРСІ ЗАГАЛЬНОГО ФОРТЕПІАНО ЯК ЧИННИК ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ ЗДОБУВАЧІВ СУЧАСНОЇ ВИЩОЇ МУЗИЧНОЇ ОСВІТИ - Гавриленко, Людмила (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
У тезах розглядається значення ансамблевого музикування у курсі загального фортепіано як важливого чинника професійної підготовки здобувачів сучасної вищої музичної освіти. Акцентується увага на розвитку музичного мислення, навичок слухової взаємодії, ритмічної координації та художньої комунікації у процесі спільного виконання. Підкреслюється, що ансамблева практика сприяє формуванню виконавської культури, творчої ініціативи та готовності до колективних форм музичної діяльності.Ключові слова: ансамблеве музикування, загальне фортепіано, музично-виконавська підготовка, професійна компетентність, вища музична освіта, музичне мистецтво. Abstract. The theses examine the significance of ensemble music-making in the course of general piano as an important factor in the professional training of students in contemporary higher music education. Particular attention is paid to the development of musical thinking, skills of auditory interaction, rhythmic coordination, and artistic communication in the process of joint performance. It is emphasized that ensemble practice contributes to the formation of performance culture, creative initiative, and readiness for collective forms of musical activity. Keywords: ensemble music-making, general piano, musical performance training, professional competence, higher music education, musical art.