ІНТЕГРАЦІЙНИЙ ПОТЕНЦІАЛ КУРСУ СОЛЬФЕДЖІО У ПРОФЕСІЙНІЙ ПІДГОТОВЦІ МУЗИКАНТІВ-ВИКОНАВЦІВ - Каплун, Тетяна (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
Розглядається інтеграційний потенціал курсу сольфеджіо у системі професійної підготовки музикантів-виконавців. Висвітлюється його значення у формуванні музичного слуху, інтонаційної точності, ритмічного відчуття та музичного мислення. Наголошується на важливості взаємозв’язку сольфеджіо з виконавськими й теоретичними дисциплінами, що сприяє цілісному розвитку професійних компетентностей майбутніх музикантів. У тезах розглядається значення ансамблевого музикування у курсі загального фортепіано як важливого чинника професійної підготовки здобувачів сучасної вищої музичної освіти. Акцентується увага на розвитку музичного мислення, навичок слухової взаємодії, ритмічної координації та художньої комунікації у процесі спільного виконання. Підкреслюється, що ансамблева практика сприяє формуванню виконавської культури, творчої ініціативи та готовності до колективних форм музичної діяльності. Abstract. The paper examines the integrative potential of the solfeggio course within the system of professional training of performing musicians. It highlights its importance in the development of musical hearing, intonational accuracy, rhythmic sense, and musical thinking. Particular attention is paid to the relationship between solfeggio and performance as well as theoretical disciplines, which contributes to the comprehensive development of the professional competencies of future musicians. Abstract. The theses examine the significance of ensemble music-making in the course of general piano as an important factor in the professional training of students in contemporary higher music education. Particular attention is paid to the development of musical thinking, skills of auditory interaction, rhythmic coordination, and artistic communication in the process of joint performance. It is emphasized that ensemble practice contributes to the formation of performance culture, creative initiative, and readiness for collective forms of musical activity.