Мистецьке осмислення символів спротиву в сучасному українському декоративному мистецтві - Іпатенкова, Олександра (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
У статті досліджуються символи спротиву як важливий елемент сучасного українського декоративного мистецтва. Розглянуто особливості трансформації традиційних орнаментів, кольорової символіки та художніх образів у контексті сучасних соціокультурних процесів і формування національної ідентичності. Проаналізовано роль декоративного мистецтва як засобу культурної комунікації, збереження пам’яті та вираження колективного досвіду. Особливу увагу приділено поєднанню традиційних і сучасних матеріалів, синтезу художніх технік та використанню новітніх медіа у створенні багатошарових композицій. Визначено значення символів спротиву у формуванні емоційного, ідейного та візуального простору сучасного українського мистецтва.