ВИРОБИ КОВАЛЬСЬКОГО МИСТЕЦТВА ЯК КУЛЬТУРНІ ЦІНОСТІ - Іванчук, Анатолій; Коропатов, Сергій (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
У статті наведено характеристику декору та композицій кованих виробів як базових компонентів ковальського мистецтва. Було встановлено, що евристичні прийоми формування композицій в ковальстві сприяють перетворення задуму коваля у композиційні рішення певного стилю. Наголошено, шо в основі евристичних прийомів композицій в ковальстві лежить розумова операція комбінування, що збігається з сутністю поширеного винахідницького методу комбінування. Стверджується, композиції кованих виробів є повноцінним дидактичним засобом у процесі фахової підготовки майбутніх учителів трудового навчання та технологій. Ключові слова: ковальство, декор, композиція, метод комбінування, дидактичний засіб.