ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНО-ЦІННІСНИХ ОРІЄНТАЦІЙ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ МУЗИКИ В ПРОЦЕСІ ВОКАЛЬНО-ХОРОВОЇ ПІДГОТОВКИ - Червоній, Марія (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
Формування професійно-ціннісних орієнтацій майбутніх учителів музики в процесі вокально-хорової підготовки відбувається завдяки створенню умов педагогічної діяльності такого змісту й характеру, які були б спрямовані на формування особистісно значущих для студентів мотивів і потреб. Взаємозалежна діяльність педагогів і здобувачів, їх взаємовплив на результати зазначеного процесу дозволили умовно виділити зовнішні й внутрішні педагогічні умови. Ключові слова: професійно-ціннісні орієнтації, педагогічні умови формування професійно-ціннісних орієнтацій, варіативність форм навчальної діяльності. Актуальність дослідження зумовлена сучасними трансформаціями в системі мистецької освіти України, що вимагають від майбутнього вчителя музичного мистецтва не лише високого рівня виконавської майстерності, а й сформованої системи професійно-ціннісних орієнтацій. У контексті гуманізації освіти, вчитель музичного мистецтва виступає носієм духовних цінностей, де вокально-хорова підготовка є потужним інструментом емоційно-естетичного впливу. Вихідними позиціями тут слугували діяльнісний, особистісно-ціннісний підхід, який передбачає: створення можливостей для реалізації індивідуальних проявів студентів, формування у них особистого ціннісного ставлення; забезпечення діалогових відносин між педагогами і студентами, що створює можливості для саморозвитку, самовдосконалення, піднесення потреб і примноження здібностей особи; використання вокально-хорового мистецтва у педагогічній роботі з майбутніми вчителями. Згідно з провідною психологічною концепцію, якості особи формуються у діяльності, а принцип єдності свідомості та діяльності за яким діяльність людини зумовлює формування її свідомості, всіх її психічних якостей, у свою чергу спрямовують і регулюють практичні дії людини (Кізюн, 2021). Розвивального значення набуває тільки та діяльність, яка відповідає інтересам, потребам, професійно-ціннісним орієнтаціям суб’єкта (Кізюн, 2021). Звідси особливого значення набуває створення умов педагогічної діяльності такого змісту й характеру, які були б спрямовані на формування особистісно значущих для студентів мотивів і потреб. Крім того, умови педагогічної діяльності повинні забезпечити їм “позицію активно дійних суб’єктів” (Василевська-Скупа, 2021), надати можливість активно працювати, самостійно вирішувати, творчо підходити до розв’язання нагальних проблем вокально-хорового мистецтва. Взаємозалежна діяльність педагогів і здобувачів, їх взаємовплив на результати зазначеного процесу дозволили умовно виділити зовнішні й внутрішні педагогічні умови. До зовнішніх педагогічних умов процесу формування професійно-ціннісних орієнтацій належать ті, що безпосередньо пов’язані з діяльністю викладача. Вони стосуються побудови моделі, прийомів і методів, які забезпечують ефективність формування професійно-ціннісних орієнтацій здобувачів: 1) оновлення змісту навчально-виховного процесу за рахунок використання широкої палітри кращих зразків вокально-хорової музики; жанрово-стильових, інтонаційно-стильових і асоціативних аналогій; 2) застосування міжпредметних зв’язків, що дасть змогу комплексно підійти до розв’язання поставленої проблеми, забезпечити єдність навчання і виховання та активізувати творчі функції навчання; 3) реалізація принципу наступності і послідовності у процесі поетапного засвоєння теоретичного і практичного навчального матеріалу; 4) використання варіативних форм навчальної діяльності. Перші три умови відповідають обумовленим етапам формування професійно-ціннісних орієнтацій студентства: 1) формування цілісного сприйняття, емоційного ставлення до сучасного фортепіанного мистецтва; 2) розвиток здібностей до образного мислення, художнього осмислення й оцінки сучасних фортепіанних творів; 3) виховання усвідомленого інтересу, потреби до творчої активності. Характер формування професійно-ціннісних орієнтацій залежить не тільки від чуттєвості, але й від глибини знань, належних вмінь і навичок та досвіду особистості. Дієвість ціннісного орієнтування підпорядкована взаємозалежним діям педагога і здобувача та підвищується використанням комплексу засобів педагогічного взаємовпливу в процесі ціннісної взаємодії. Варіативність форм навчальної діяльності – це педагогічна умова, яка передбачає такий підхід до організації навчальної діяльності студентів, який пов’язаний з вибірковим ставленням педагога до змісту й засобів педагогічного впливу на студентів у залежності від реального стану їхнього розвитку. Використання цієї педагогічної умови зумовлено сталими в педагогічній науці положеннями про те, що вміння і навички, здібності й здатності, якості особистості краще формуються і закріплюються у варіативних формах навчально-виховної діяльності. Вербальні форми інтенсифікують процеси музичного сприйняття, емоційних реакцій, розумових операцій, спонукають до інтелектуального розвитку, вдосконалення особистісних вокально-хорових здібностей. Важливе значення для слухачів має вербальна установка перед сприйняттям вокально-хорового твору. Внутрішні педагогічні умови виведені з урахуванням індивідуальних особливостей педагога, його здатності та вміння організувати процес педагогічної і ціннісної взаємодії зі студентами. Доцільність внутрішніх педагогічних умов зумовлена потребою для успішного переведення зовнішніх впливів на особистість у внутрішню, особистісну позицію. Адже кожен студент має власний індивідуальний об’єм набутого асоціативного досвіду, умінь і навичок музично-творчої діяльності тощо. Врахування цих чинників для створення засад успішного перебігу даного процесу і відображають внутрішні педагогічні умови: 1) створення позитивної емоційної атмосфери між педагогом і студентом на основі взаємоповаги, взаєморозуміння і діалогічного спілкування; 2) активізація самостійної творчо-пошукової діяльності студентів; 3) диференційований підхід до формування професійно-ціннісних орієнтацій, що враховує особистісний досвід спілкування студентів з вокальними творами для виконавця. Педагогічне спілкування педагога зі студентами набуває особливого значення і зумовлюється дидактичним положенням про залежність ефективності навчально-виховного процесу від організації оптимального педагогічного спілкування (Кізюн, 2021) за принципом діалогічної взаємодії, котра сприяє розвитку творчого потенціалу особистості й слугує підґрунтям її продуктивної діяльності (Василевська-Скупа, 2021). У нашому дослідженні ми розглядаємо педагогічне спілкування як ціннісну взаємодію між педагогом і студентом, що має бути діалогічним за формою, при тому, що суб’єкти спілкування виступають з різних позицій у взаємодії, обмін цінностями виступає не тільки як прилучення студента до аксіологічної ієрархії педагога, а і як прилучення педагога до професійно-ціннісних орієнтацій студента. Зміни професійно-ціннісних орієнтацій за сучасних умов пов’язані з опануванням педагогом майстерності вести діалог. Діалоговий характер спілкування суб’єктів педагогічного процесу передбачає нові стосунки між ними. Ці стосунки засновані на довірі здобувачів, повазі до їх поглядів, думок, дій. При такому стилі спілкування в процесі ціннісної взаємодії взаєморозуміння у спірних питаннях щодо явищ музичного життя, трактування художніх образів музичних творів, їх ціннісну значущість та інші принципові положення досягаються на основі спільних обговорень, пошуків, зіставленні різних думок та їх обґрунтуванні. При цьому викладач має бути провідною ланкою у формуванні професійно-ціннісних орієнтацій здобувачів, без силового тиску на них. У результаті дослідження встановлено, що формування професійно-ціннісних орієнтацій майбутніх учителів музики в процесі вокально-хорової підготовки є складним багатогранним процесом, який виходить за межі суто технічного опанування виконавських навичок.