ГЛЯДАЦЬКИЙ ДОСВІД У СИСТЕМІ МУЗИЧНО-ТЕАТРАЛЬНОЇ КОМУНІКАЦІЇ: УКРАЇНСЬКА ОПЕРА В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ КУЛЬТУРИ - Басовська, Світлана (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
У статті розглядається феномен глядацького досвіду як важливого компонента музично-театральної комунікації в сучасній українській опері. Аналізується вплив цифрової культури та інноваційних сценічних технологій на трансформацію сприйняття оперної вистави та формування нових моделей взаємодії між сценічною дією та й аудиторією Особливу увагу приділено ролі сольних вокальних форм у розкритті психологічного змісту персонажів і формуванні емоційного співпереживанні глядача. Висвітлюється значення поєднання національної музично-сценічної традиції та сучасних технологічних практик у розвитку українського оперного мистецтва.