ЕКСПЕРИМЕНТ ІЗ МАТЕРІАЛАМИ ТА ТЕХНІКАМИ У ДЕКОРАТИВНО-ПРИКЛАДНОМУ МИСТЕЦТВІ: ХУДОЖНЯ ОБРОБКА ДЕРЕВИНИ ТА КЕРАМІКА В АВТОРСЬКИХ АРТ-ОБ’ЄКТАХ - Світченко, Олександр (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
У статті досліджується роль експерименту з матеріалами та техніками у сучасному декоративно-прикладному мистецтві на прикладі художньої обробки деревини та кераміки. Розглянуто трансформацію традиційних підходів до роботи з природними матеріалами, їх переосмислення в контексті сучасного авторського мистецтва та створення арт-об’єктів. Особливу увагу приділено поєднанню традиції й новаторства, використанню фактурних та пластичних властивостей деревини й глини, а також концептуальному значенню матеріалу в художньому процесі. Проаналізовано сучасні тенденції у створенні декоративно-прикладних творів, зокрема експерименти з формою, текстурою, випалом і комбінуванням різних матеріалів. Визначено значення авторського підходу, технологічних інновацій та збереження культурної спадщини у розвитку сучасного декоративно-прикладного мистецтва. Ключові слова: декоративно-прикладне мистецтво, художня обробка деревини, кераміка, арт-об’єкт, експеримент, матеріали, техніки, сучасне мистецтво. Abstract. The article explores the role of experimentation with materials and techniques in modern decorative and applied arts using the example of artistic woodworking and ceramics. The transformation of traditional approaches to working with natural materials, their rethinking in the context of modern authorial art and the creation of art objects is considered. Special attention is paid to the combination of tradition and innovation, the use of the textural and plastic properties of wood and clay, as well as the conceptual meaning of the material in the artistic process. Modern trends in the creation of decorative and applied works are analyzed, in particular, experiments with form, texture, firing and combining different materials. The importance of the authorial approach, technological innovations and the preservation of cultural heritage in the development of modern decorative and applied arts is determined. Keywords: decorative and applied arts, artistic woodworking, ceramics, art object, experiment, materials, techniques, modern art