Синергія декоративної композиції та функціонального світла в сучасному дизайні - Не вказано, Не вказано (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
У статті розглянуто проблему взаємодії декоративної композиції та функціонального світла як одного з актуальних напрямів сучасного мистецтва і дизайну. Проаналізовано основні принципи побудови декоративної композиції, зокрема ритм, пропорції, гармонію, контраст і симетрію, а також функціональні характеристики світла, пов’язані з ергономічними, технічними та естетичними вимогами. Особливу увагу приділено феномену синергії цих двох складових, що проявляється в інтеграції світла як активного елемента художньої структури. Визначено, що у сучасному мистецькому та дизайнерському середовищі світло набуває статусу самостійного виражального засобу, здатного формувати простір, створювати емоційний настрій та підсилювати образну виразність декоративних об’єктів. Розкрито особливості взаємодії світла з матеріалами, кольором і фактурою, а також проаналізовано роль світлових ефектів у формуванні динамічних, багатовимірних композицій. Окреслено значення сучасних технологій освітлення, зокрема світлодіодних та інтерактивних систем, у створенні нових художніх форм. У результаті дослідження доведено, що синергія декоративної композиції та функціонального світла сприяє формуванню цілісного предметно-просторового середовища, яке поєднує естетичну виразність, функціональність та інноваційність. Ключові слова: декоративна композиція, панно, функціональне світло, дизайн середовища. Abstract. The article considers the problem of the interaction of decorative composition and functional light as one of the current directions of modern art and design. The basic principles of constructing a decorative composition are analyzed, in particular, rhythm, proportions, harmony, contrast and symmetry, as well as the functional characteristics of light related to ergonomic, technical and aesthetic requirements. Particular attention is paid to the phenomenon of synergy of these two components, which is manifested in the integration of light as an active element of the artistic structure. It is determined that in the modern art and design environment, light acquires the status of an independent means of expression, capable of shaping space, creating an emotional mood and enhancing the figurative expressiveness of decorative objects. The features of the interaction of light with materials, color and texture are revealed, and the role of light effects in the formation of dynamic, multidimensional compositions is analyzed. The importance of modern lighting technologies, in particular LED and interactive systems, in the creation of new artistic forms is outlined. The research has proven that the synergy of decorative composition and functional light contributes to the formation of a holistic object-spatial environment that combines aesthetic expressiveness, functionality and innovation. Keywords: decorative composition, panel, functional light, environmental design.