ОСНОВНІ ПРИНЦИПИ КОМПОЗИЦІЇ ТА ЗАСОБИ ХУДОЖНЬОЇ ВИРАЗНОСТІ В ІЗОАКСИОЛОГІЗМІ - Зузяк, Тетяна; Івлієв, Андрій (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
У статті розглядаються основні принципи композиції та кольору в ізоаксіологізмі як художньому підході, що акцентує увагу на ціннісних аспектах образотворчого мистецтва. Проаналізовано особливості побудови композиційної структури, зокрема роль рівноваги, ритму, пропорцій і взаємодії елементів у формуванні цілісного художнього образу. Висвітлено значення кольору як важливого засобу виразності, його емоційний та символічний потенціал. Особливу увагу приділено взаємозв’язку композиційних і колористичних рішень у процесі створення художнього твору. Підкреслюється значення ізоаксіологізму у розвитку сучасних мистецьких практик та його вплив на формування естетичних орієнтирів. Напрямок поєднує кращі риси різних стилів живопису: декоративність і композиційну гармонію (від модерну), символічне та духовне осмислення (від символізму), кольорову експресію (від імпресіонізму) та психологічну насиченість (від експресіонізму), створюючи унікальний синтетичний художній метод, здатний відображати сучасні потреби мистецтва та духовності. Філософська суть напряму полягає у поєднанні зовнішньої краси та внутрішньої цінності, що робить кожну роботу не просто предметом мистецтва, а інструментом духовного розвитку людини. Завдяки цьому, Ізоаксіологізм має високу соціокультурну значимість, а саме, формує естетичну свідомість у глядача, служить інструментом для арт-терапії та психологічного розвитку та створює новий простір для сучасного мистецтва, де краса і цінність життя інтегровані у творчий процес. У результаті дослідження доведено, що синергія декоративної композиції та функціонального світла сприяє формуванню цілісного предметно-просторового середовища, яке поєднує естетичну виразність, функціональність та інноваційність. (Примітка: вище наведено частину абстракту для іншого дослідження, що міститься у тексті, але за структурою відповідає запиту). Зазначимо, що поданий текст містить дві статті, перша з яких має назву ОСНОВНІ ПРИНЦИПИ КОМПОЗИЦІЇ ТА ЗАСОБИ ХУДОЖНЬОЇ ВИРАЗНОСТІ В ІЗОАКСИОЛОГІЗМІ та абстракт, що починається з: "У статті розглядаються основні принципи...", та закінчується на: "...його вплив на формування естетичних орієнтирів.". Друга стаття: СИНЕРГІЯ ДЕКОРАТИВНОЇ КОМПОЗИЦІЇ ТА ФУНКЦІОНАЛЬНОГО СВІТЛА. Відповідно до завдання, надаємо метадані для першої статті, що закінчується на сторінці 78, до списку джерел включно). Наведено абстракт саме до цієї статті, оскільки це перша стаття в документі та основний об'єкт витягування метаданих до розриву другої статті (що починається на 78-й сторінці). Ось абстракт для 1-ї статті: У статті розглядаються основні принципи композиції та кольору в ізоаксіологізмі як художньому підході, що акцентує увагу на ціннісних аспектах образотворчого мистецтва. Проаналізовано особливості побудови композиційної структури, зокрема роль рівноваги, ритму, пропорцій і взаємодії елементів у формуванні цілісного художнього образу. Висвітлено значення кольору як важливого засобу виразності, його емоційний та символічний потенціал. Особливу увагу приділено взаємозв’язку композиційних і колористичних рішень у процесі створення художнього твору. Підкреслюється значення ізоаксіологізму у розвитку сучасних мистецьких практик та його вплив на формування естетичних орієнтирів. Для англійської версії абстракту: The article examines the basic principles of composition and color in iso-axiologism as an artistic approach that focuses on the value aspects of fine arts. The features of the construction of the compositional structure are analyzed, in particular the role of balance, rhythm, proportions and interaction of elements in the formation of a holistic artistic image. The importance of color as an important means of expression, its emotional and symbolic potential are highlighted. Special attention is paid to the relationship between compositional and coloristic decisions in the process of creating a work of art. The importance of iso-axiologism in the development of modern artistic practices and its influence on the formation of aesthetic guidelines is emphasized.