Творчість Ґустава Клімта у декоративному мистецтві кінця ХІХ – початку ХХ століть - Автор, Невідомий (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
У статті проаналізовано історичний розвиток творчості австрійського художника Ґустава Клімта (1862–1918) у сфері декоративного мистецтва кінця ХІХ – початку ХХ століть. Розглянуто основні етапи формування творчого стилю митця: від академічної підготовки, впливу монументально-декоративних замовлень і символізму на австрійський модерн до радикального переосмислення художніх принципів академічної освіти в межах культурних контекстів Віденської сецесії. Зокрема, формування стилю відбувалося через вплив академічної освіти, ідеї синтезу мистецтв, символістських концепцій монументально-декоративних практик та естетичних програм австрійського модерну, а також діяльності Віденської сецесії. Abstract. The article is devoted to the analysis of the historical development of the work of the Austrian artist Gustav Klimt (1862–1918) in the field of decorative art of the late 19th–early 20th centuries. The main stages of the formation of the artist's creative style are considered, which covered the period from academic training, the influence of monumental and decorative orders and symbolism on Austrian modernism to a radical rethinking of the artistic principles of the role of academic education within the cultural contexts of the Vienna Secession of the late 19th–early 20th centuries. In particular, all of the above was formulated through the influence of academic education, the idea of a synthesis of arts, symbolist concepts of monumental and decorative practices and aesthetic programs of Austrian modernism, as well as through the activities of the Vienna Secession.