ТРАНСФОРМАЦІЯ ВИРАЗНОЇ МОВИ УКРАЇНСЬКОГО ДЕКОРАТИВНОГО ЖИВОПИСУ В КОНТЕКСТІ ЗАСТОСУВАННЯ СУЧАСНИХ ТЕКСТУРНИХ МАТЕРІАЛІВ - Марущак, Оксана (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
У статті досліджено фундаментальні категорії виразної мови декоративного живопису та їхню роль у формуванні художнього образу в сучасному українському мистецтві. Проаналізовано синергію традиційних засобів виразності – кольору, ритму та стилізації – з новітніми техніками використання текстурних паст та акрилу. Виявлено, що впровадження об’ємно-пластичних елементів не руйнує площинну природу декоративізму, а збагачує її новим тактильним виміром, що відповідає світовим тенденціям синтезу матеріалів. Розглянуто практичний аспект застосування цих засобів на прикладі авторських робіт рослинної тематики.Ключові слова: сучасне українське мистецтво, декоративний живопис, виразна мова, стилізація, художня фактура, текстурна паста, акрил. The article explores the fundamental categories of the expressive language of decorative painting and their role in the formation of the artistic image in contemporary Ukrainian art. The synergy of traditional means of expression – color, rhythm, and stylization – with modern techniques using texture pastes and acrylics is analyzed. It is found that the introduction of volume-plastic elements does not destroy the flat nature of decorativism but enriches it with a new tactile dimension, which corresponds to global trends in material synthesis. The practical aspect of applying these means is considered on the example of the author’s floral works. Keywords: contemporary Ukrainian art, decorative painting, expressive language, stylization, artistic texture, texture paste, acrylic.