Італійська школа бельканто як джерело педагогічних принципів української академічної вокальної традиції в класі постановки голосу - Лановенко, Наталія (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
У тезах висвітлені методичні аспекти формування італійської школи бельканто, які сформували педагогічні принципи світової культури оперного співу та вплинули на формування інших національних вокальних шкіл, зокрема на традиції української класичної школи співу. Ключові слова: вокальне мистецтво, дихання, голос, резонатори, методичні засади, вокальна школа. У даних тезах досліджується питання формування методитичних аспектів італійської школи бельканто, які сформували педагогічні принципи викладання української скласичної школи співу. Мистецтво бельканто посідає значне місце у світі музичної культури. Однак, повною мірою розкрити багатство тембр у та виразність вокального звучання голосу може лише співак-музикант, який володіє не лише природними даними, а й глибокими знаннями методики вокалу. Володіння технікою бельканто дозволяє виконавцю не просто створювати бажані вокальні ефекти, а й усвідомлено керувати всім процесом звукоутворення, ґрунтуючись на теоретичних принципах та перевірених методичних підходах. Одним із ключових напрямів професійної вокальної освіти є вивчення історичного розвитку вокального мистецтва, зокр ема школи італійського бельканто, а також засвоєння методичних засад, які фор мувалися протягом століть і стали фундаментом для національної української та європейської класичної вокальної техніки. Питанню впливу італійського бельканто на розвиток української класичної вокальної школи присвячені наукові праці І. Цебрія, Б.Гнидя, Г. Гаценко , Н. Ковмір, В.Антонюк та інші. В працях українських педагогів-науковців всебічно розглядають ключові аспекти італійської вокальної педагогіки, зокрема, дихання, резонанс, артикуляцію та художню інтерпретацію, які лягли в основу формування української вокальної школи. Українська вокальна школа , становлення якої значною мірою відбувалося під впливом художньо-естетичних та методичнтх традицій італійського бельканто, сформувала власні самобутні національні вокально-пеагогічні пр инципи, що забезпечує розвиток високого рівня професійної підготовки співаків. Бельканто є не просто технічним методом, а справжнім мистецтвом, що поєднує в собі майстерність володіння голосом, художню виразність та тонке відчуття музичної фрази. Цей стиль настільки глибоко закріпився у світовій та українській вокальній культурі, що його можна вважати своєрідним «брендом» школи співу. Подібно до відомих брендів, що мають сталі асоціації в суспільстві, бельканто стало синонімом вокальної досконалості, витонченості та гармонійного звучання голосу. Формування школи бельканто було складним і тривалим процесом, що передбачав не лише технічне вдосконалення вокалістів, а й створення особливого підходу до роботи зі звуком, виховання естетичного слуху та художньої інтерпретації. Одним із головних аспектів цього стилю є правильне дихання, що ґрунтується на діафрагмальній підтримці, а також резонансне звукоутворення, яке забезпечує природне звучання і об'ємність тембру. Важливим є також кантиленне (співуче, зв’язне) ведення голосу, що доповнюється віртуозними прикрасами, виразним інтонуванням та глибокою увагою до слова, що виконується. (Белінська, 2025, с.130) Збереження традицій італійського бельканто у національній класичній вокальній щколі є важливим завданням сучасної української вокальної педагогіки. З цією метою часто звертаються до спадщини видатних педагогів бельканто, тим самим, вдосконалюючи власну національну вокальну школу академічного співу. Сьогодні методи бельканто продовжують надихати нові покоління українських співаків і педагогів, допомагаючи досягати високого рівня вокальної майстерності. Незважаючи на зміни в музичних стилях та вимогах до виконавців, принципи італійської школи залишаються актуальними і в українській класичній школі співу, адже вони забезпечують природне, легке та витончене звучання голосу, що є основою будь-якого професійного співу. Видатні українські співаки та педагоги, зокрема Соломія Крушельницька, Микола Лисенко, Іван Алчевський, Оксана Петрусенко, Зоя Гайдай, Марія Литвиненко-Вольгельмут, Іван Паторжинський, Валерій Висоцький, Олександр Мішуга, Олена Муравйова, Марія Донець-Тейссер та інші, відігр али значну роль у поширенні та творчому осмисленні принципів італійської школи бельканто в українській вокальній педагогіці. Їхня виконавська діяльність і педагогічна практика ґрунтувалися на використанні основних засад бельканто — природності звукоутворення, плавності кантилени, рівності регістрів, досконалого володіння диханням та художньої виразності вокальної фрази. Застосовуючи ці принципи у процесі професійної підготовки молодих співаків, вони сприяли формуванню високого рівня вокальної культури та розвитку національної школи академічного співу. (Василевська-Скупа, 2020, с.256) Таким чином, використання системи знань та основних методиних аспектів італійської школи співу, сприяло вдосконалення та подальшому розвитку української вокальної школи та адаптації до національного мистецького контексту, що стало важливим чинником становлення української академічної вокальної традиції. Саме ці засади стали фундаментом пропрофесійного виховання співочих голосів у класі постановки голосу в провідних музичних навчальних закладах України.