ЗАГАЛЬНІ РИСИ ТРАДИЦІЙНОГО ВБРАННЯ РЕГІОНУ ПОДІЛЛЯ ДРУГОЇ ПОЛОВИНИ ХІХ – ПОЧАТКУ ХХ СТ. - Марущак, Оксана (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
У тезах розглянуто загальні риси буденного, святкового та обрядового вбрання населення Поділля другої половини ХІХ – початку ХХ ст. Схарактеризовано загальноукраїнські та регіональні риси традиційного костюма: комплексність ансамблю, сезонна варіативність складових елементів, функціональна диференціація оздоблення. Проаналізовано крій і матеріалознавчий аспект натільного одягу в контексті повсякденного та святкового побуту подільської спільноти.