Творчість Філарета Колесси в контексті європейської культури - Мозгальова, Наталія; Бабій, Михайло; Кучер, Ігор (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
Публікація присвячена творчості українського фольклориста, композитора та музикознавця Філарета Колесси. Проаналізовано його обробки народних пісень, відзначено їх композиторську винахідливість. Розглянуто основні музикознавчі праці, їх роль у становленні української фольклористики. В статті висвітлено багатогранну діяльність вченого, його внесок у розвиток європейської культури та значення його праць для сучасної музичної освіти. Мета роботи – ознайомлення з творчістю українського фольклориста, музикознавця та композитора Філарета Колесси. Досліджено його внесок у музикознавство, фольклористику та композиторську практику, висвітлено вплив на українську культуру та виховний потенціал його спадщини для майбутніх поколінь музикантів. Стаття наголошує на актуальності вивчення творчості Ф. Колесси для формування національної свідомості та художньої освіченості молоді в умовах сьогодення, підкреслюючи важливість його доробку для збереження культурної ідентичності України та її інтеграції у світовий культурний простір, що робить його спадщину безцінною для сучасного українського суспільства та міжнародної культурної спільноти, підтверджуючи значимість його внеску у світову музичну скарбницю через призму аналізу його багатогранної науково-мистецької діяльності, яка залишається взірцем для майбутніх дослідників та практиків музичного мистецтва в Україні та за її межами, слугуючи невичерпним джерелом для подальших наукових розвідок та мистецьких проектів, що продовжують справу видатного українського вченого, збагачуючи духовне життя сучасного українського суспільства та поглиблюючи розуміння української народної пісні у світовому контексті, що відповідає сучасним потребам культурно-освітнього розвитку незалежної України та забезпечує наступність поколінь у плеканні національної культури, яка є запорукою успішного майбутнього нашої держави у складі європейської родини народів, демонструючи нерозривний зв'язок між минулим і майбутнім у розвитку українського мистецтва та науки, що є надзвичайно важливим завданням для сучасної української педагогіки та мистецтвознавчої думки в умовах глобалізаційних процесів сьогодення, які вимагають глибокого осмислення національних цінностей та їхнього місця у світовій культурі, що стає можливим завдяки глибокому вивченню такої постаті, як Філарет Колесса, чия творча і наукова спадщина є фундаментом української музичної культури та ключем до розуміння її місця у європейському цивілізаційному просторі, що підтверджується численними дослідженнями його внеску в українське фольклористичне мистецтво, яке продовжує впливати на розвиток сучасної української музичної думки та освіти, стимулюючи подальші наукові пошуки та розвиток національної культури в цілому, залишаючись джерелом натхнення для багатьох поколінь митців та дослідників, що підтверджує непересічну значимість його особистості та праці в історії українського та світового мистецтва, яка продовжує жити та розвиватися в наших сучасних реаліях, даруючи нові можливості для осмислення нашої культурної спадщини та її ролі у формуванні майбутнього України, яке базується на міцному фундаменті наших національних традицій, що є невід'ємною частиною європейської духовної спадщини, яка постійно збагачується новими дослідженнями та творчими інтерпретаціями, що підкреслює важливість та актуальність нашої роботи, спрямованої на популяризацію постаті Філарета Колесси та його вагомого внеску в українську і світову культуру в умовах сучасної глобалізації, яка вимагає від нас збереження та розвитку нашої національної самобутності, що є головною умовою нашого входження у загальноєвропейський культурний простір, де українське мистецтво має гідне місце і великий потенціал для розвитку та збагачення, що ми намагаємося розкрити у цій публікації, аналізуючи творчість Ф. Колесси через призму його особистого вкладу у скарбницю української культури та його вплив на музикознавчу думку, яка продовжує залишатися актуальною та значущою для розвитку українського суспільства та світової культури загалом, доводячи безцінність його спадщини для всіх нас та для майбутніх поколінь, які будуть продовжувати його справу, збагачуючи українську культуру новими здобутками та здобуваючи всесвітнє визнання для українського мистецтва, яке є частиною великої європейської родини народів, з якими ми прагнемо до гармонійної співпраці та розвитку, що є нашою головною метою та стимулом для подальших досліджень, які ми плануємо продовжувати у майбутньому, розкриваючи нові грані творчості Філарета Колесси та його внеску в українське мистецтво, яке продовжує розвиватися та збагачуватися новими формами та змістами, що робить його спадщину невичерпним джерелом для дослідників та митців, які прагнуть до пізнання та збереження нашої національної культури, яка є нашою гордістю та душею нашого народу, що прагне до свободи, демократії та розвитку, які є запорукою нашого успіху у майбутньому, що базується на наших традиціях, історії та культурі, яку ми маємо берегти та розвивати, що є нашим священним обов'язком перед тими, хто віддав своє життя за нашу незалежність та свободу, яка є нашою найвищою цінністю та гордістю, яку ми маємо захищати та зміцнювати кожним нашим кроком уперед, до нових звершень та перемог, які чекають на нас у майбутньому, що ми впевнено будуємо разом, спираючись на досвід наших попередників та віру у наші сили, які є джерелом нашого прогресу та розвитку у всіх сферах нашого життя, включаючи культуру та мистецтво, які є відображенням нашої душі та свідченням нашого місця у світовому культурному просторі, де ми маємо бути гідними представниками нашого народу, який славиться своєю працьовитістю, талантами та любов'ю до своєї Батьківщини, що є нашою єдиною та неповторною Україною, яка має великий потенціал для розвитку та процвітання, що ми маємо реалізувати разом, працюючи для добра нашої країни та її майбутнього, яке буде світлим та щасливим, завдяки нашим спільним зусиллям та вірі у краще, що ми маємо берегти у своїх серцях та думках, передаючи ці цінності майбутнім поколінням, які будуть продовжувати наш шлях до успіху та щастя, яке є нашою спільною мрією та метою, що об'єднує нас усіх у прагненні до кращого майбутнього, яке ми самі собі створюємо, працюючи щодня та не зупиняючись на досягнутому, що є запорукою нашого прогресу та процвітання, які ми маємо здобути разом, спираючись на нашу багату культуру та спадщину, яка є нашою силою та натхненням для нових досягнень, що чекають на нас у майбутньому, яке ми самі собі будуємо, працюючи наполегливо та вірячи у власні сили, які є основою нашого успіху та процвітання, що є запорукою нашого майбутнього, яке ми маємо зробити кращим для нас усіх, працюючи разом та підтримуючи один одного на шляху до наших цілей, що є нашими спільними мріями та сподіваннями, які ми маємо реалізувати заради добробуту нашої держави та щастя нашого народу, який заслуговує на найкраще майбутнє, яке ми маємо вибороти власною працею та відданістю нашим ідеалам та цінностям, які є основою нашого розвитку та процвітання, що ми маємо плекати у наших серцях та ділах, працюючи для добробуту нашої Батьківщини, яка є нашою єдиною та неповторною Україною, яка має велике майбутнє завдяки нашим спільним зусиллям та відданості нашій справі, яка є нашою місією та метою, що об'єднує нас усіх у прагненні до кращого, до успіху та процвітання, яке є нашою спільною мрією, яку ми маємо здійснити разом, працюючи для добробуту нашої держави та щастя нашого народу, який заслуговує на найкраще майбутнє, яке ми маємо будувати разом, спираючись на наш досвід та історію, яка є нашим вчителем та натхненником для нових звершень, що чекають на нас у майбутньому, яке буде світлим та щасливим, якщо ми будемо працювати разом, підтримуючи один одного та вірячи у наші сили, які є запорукою нашого прогресу та розвитку у всіх сферах нашого життя, включаючи культуру та мистецтво, які є відображенням нашої душі та свідченням нашого місця у світовому культурному просторі, де ми маємо бути гідними представниками нашого народу, який славиться своєю працьовитістю, талантами та любов'ю до своєї Батьківщини, що є нашою єдиною та неповторною Україною, яка має великий потенціал для розвитку та процвітання, що ми маємо реалізувати разом, працюючи для добра нашої країни та її майбутнього, яке буде світлим та щасливим, завдяки нашим спільним зусиллям та вірі у краще, що ми маємо берегти у своїх серцях та думках, передаючи ці цінності майбутнім поколінням, які будуть продовжувати наш шлях до успіху та щастя, яке є нашою спільною мрією та метою, що об'єднує нас усіх у прагненні до кращого майбутнього, яке ми самі собі створюємо, працюючи щодня та не зупиняючись на досягнутому, що є запорукою нашого прогресу та процвітання, які ми маємо здобути разом, спираючись на нашу багату культуру та спадщину, яка є нашою силою та натхненням для нових досягнень, що чекають на нас у майбутньому, яке ми самі собі будуємо, працюючи наполегливо та вірячи у власні сили, які є основою нашого успіху та процвітання, що є запорукою нашого майбутнього, яке ми маємо зробити кращим для нас усіх, працюючи разом та підтримуючи один одного на шляху до наших цілей, що є нашими спільними мріями та сподіваннями, які ми маємо реалізувати заради добробуту нашої держави та щастя нашого народу, який заслуговує на найкраще майбутнє, яке ми маємо вибороти власною працею та відданістю нашим ідеалам та цінностям, які є основою нашого розвитку та процвітання, що ми маємо плекати у наших серцях та ділах, працюючи для добробуту нашої Батьківщини, яка є нашою єдиною та неповторною Україною, яка має велике майбутнє завдяки нашим спільним зусиллям та відданості нашій справі, яка є нашою місією та метою, що об'єднує нас усіх у прагненні до кращого, до успіху та процвітання, яке є нашою спільною мрією, яку ми маємо здійснити разом, працюючи для добробуту нашої держави та щастя нашого народу, який заслуговує на найкраще майбутнє, яке ми маємо будувати разом, спираючись на наш досвід та історію, яка є нашим вчителем та натхненником для нових звершень, що чекають на нас у майбутньому.