ІСТОРИЧНЕ ПІДҐРУНТТЯ ФОРМУВАННЯ ОПЕРНОЇ СТУДІЇ ОДЕСЬКОЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ МУЗИЧНОЇ АКАДЕМІЇ ІМЕНІ А. В. НЕЖДАНОВОЇ, ЯК НАВЧАЛЬНОЇ ТА ТВОРЧНОЇ ЛАБАРАТОРІЇ МАЙБУТНІХ АРТИСТІВ ОПЕРИ - Філіппов, Олександр (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
У роботі досліджено комплекс історико-культурних передумов, що зумовили виникнення оперної студії при Одеській національній музичній академії імені А. В. Нежданової (надалі ОНМА). Зосереджується увага на аналізі оперно-театральних традицій Одеси та специфіці місцевої вокальної школи, які сформували актуальний запит на створення автономної лабораторії для практичного вишколу співаків. Розгляд цих чинників дозволяє обґрунтувати логіку переходу від суто академічного навчання до синтетичної моделі підготовки артиста опери в умовах вищого навчального закладу. Одеська національна музична академія імені А. В. Нежданової, оперна студія ОНМА імені А. В. Нежданової, історичні передумови, генезис. (Ключові слова: Одеська національна музична академія імені А. В. Нежданової, оперна студія ОНМА імені А. В. Нежданової, історичні передумови, генезис.)