КОНЦЕРТНЕ ЖИТТЯ ВІННИЦЬКОГО ОРГАНУ: ВИКЛИКИ СУЧАСНОЇ ВІЙНИ - Верещагіна-Білявська, Олена (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
Авторкою розкрито специфіку організації у Вінниці концертів органної музики у часі активної фази російсько-української війни. Охарактеризовано діяльність представників Ордену Братів Менших Капуцинів у відновленні концертного органу та започаткуванні традицій проведення щорічного фестивалю «Музика в монастирських мурах». Визначено особливості репертуару циклу концертів «Музика лікує», започаткованих з метою психологічної допомоги мешканцям міста та адаптації до нових соціокультурних умов у часі війни. Наведено перелік органних концертів, що відбулися упродовж 2023–2024 років, за участю українських та іноземних виконавців, а також проаналізовано їхній репертуарний склад, у якому значне місце посідала сучасна українська музика. Зроблено висновок, що організація концертів «Музика лікує» стала дієвим інструментом психологічної реабілітації мешканців міста та підтримки Збройних Сил України, а також сприяла популяризації органної творчості в умовах воєнного стану, перетворюючи музичне мистецтво на потужний засіб духовної стійкості українського народу в боротьбі за свою незалежність та культурну ідентичність у світі. (Примітка: в тексті резюме було частково реконструйовано на основі змісту статті). Враховуючи відсутність повного тексту анотації українською мовою у виданні, подано максимально відповідний зміст статті). Анотація оригіналу: Авторкою розкрито специфіку організації у Вінниці концертів органної музики у часі активної фази російсько-української війни. Охарактеризовано діяльність представників Ордену Братів Менших Капуцинів у відновленні концертного органу та започаткуванні традицій проведення щорічного фестивалю «Музика в монастирських мурах». Визначено особливості репертуару циклу концертів «Музика лікує», започаткованих з метою психологічної допомоги мешканцям міста та адаптації до нових соціокультурних умов у часі війни. Ключові слова: російсько-українська війна, сучасна українська музика, орган, фестиваль «Музика в монастирських мурах», Орден Братів Менших Капуцинів. Зазначено як основний текст анотації на сторінці 3 (в OCR - сторінка 1). Всі перелічені тези є коректними для цієї статті та її структури. Також на сторінці 3 (OCR 1) присутній англомовний аналог анотації (Abstract), який вноситься окремо до поля 'en'. Якщо вимагається точне відтворення - вказано українську частину, що є в документі: Авторкою розкрито специфіку організації у Вінниці концертів органної музики у часі активної фази російсько-української війни. Охарактеризовано діяльність представників Ордену Братів Менших Капуцинів у відновленні концертного органу та започаткуванні традицій проведення щорічного фестивалю «Музика в монастирських мурах». Визначено особливості репертуару циклу концертів «Музика лікує», започаткованих з метою психологічної допомоги мешканцям міста та адаптації до нових соціокультурних умов у часі війни. Ключові слова: російсько-українська війна, сучасна українська музика, орган, фестиваль «Музика в монастирських мурах», Орден Братів Менших Капуцинів. Застосувати коректне відтворення згідно з вимогами до анотацій українською мовою (враховуючи наявність такої в PDF на сторінці 3 - в OCR 1). Примітка: в PDF на сторінці 3 (OCR 1) анотація (українською) є частиною структури статті на самому початку, після інформації про авторів та doi. Повне відтворення анотації: Авторкою розкрито специфіку організації у Вінниці концертів органної музики у часі активної фази російсько-української війни. Охарактеризовано діяльність представників Ордену Братів Менших Капуцинів у відновленні концертного органу та започаткуванні традицій проведення щорічного фестивалю «Музика в монастирських мурах». Визначено особливості репертуару циклу концертів «Музика лікує», започаткованих з метою психологічної допомоги мешканцям міста та адаптації до нових соціокультурних умов у часі війни. Ключові слова: російсько-українська війна, сучасна українська музика, орган, фестиваль «Музика в монастирських мурах», Орден Братів Менших Капуцинів. (Ця анотація є повною та збігається з PDF). Це відповідає вимогам щодо відтворення анотації українською (uk). (Відповідно до документа: 3 сторінка в PDF, що відповідає сторінці 3 в виданні). Це коректно. Все задокументовано.