РОЗВИТОК ТВОРЧОЇ АКТИВНОСТІ УЧНІВ ДИТЯЧОЇ МУЗИЧНОЇ ШКОЛИ У ПРОЦЕСІ ІНТЕГРАЦІЇ РІЗНИХ ВИДІВ МУЗИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Притула, В.М.; Фрицюк, В.А. (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
У статті розглядаються особливості розвитку творчої активності учнів дитячих музичних шкіл (ДМШ) через інтеграцію різних видів музичної діяльності. Автор обґрунтовує необхідність переходу від репродуктивних методів навчання до моделі, де учень стає активним суб’єктом і творцем. Висвітлено роль інтеграції співу, гри на інструментах, руху та імпровізації як інструменту підтримки внутрішньої мотивації та формування «soft skills» сучасного покоління. Особлива увага приділяється професійній підготовці майбутніх педагогів-музикантів, які мають оволодіти роллю фасилітатора творчого процесу. Розглянуто доцільність використання світових методик (Орф, Далькроз, Кодай) та методу синестезії для ефективного синтезу різних видів мистецтв навколо художнього образу. Наголошено, що розвиток творчої активності є важливою умовою самореалізації особистості та подолання психологічних бар'єрів у процесі навчання.