КОМПОЗИЦІЙНІ ОСОБЛИВОСТІ МАТЕРІАЛІВ ТА ТЕХНІК У СТИЛІСТИЦІ ҐУСТАВА КЛІМТА - Голінська, Т.М.; Кузнець, Ю.О. (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
У статті здійснено комплексний мистецтвознавчий аналіз та дослідженно композиційні особливості матеріалів та технік у стилістиці Густава Клімта, що є одним із ключових представників Віденського модерну,сецесії та декоративного живопису початку ХХ століття. Розглянуто формування художньої мови митця в контексті віденського модерну та Віденського сецесіону, а також вплив монументально-декоративних практик на його композиційне мислення. Проаналізовано художні засоби, що використовував Клімт: золочення, емаль, мозаїку, декоративні орнаменти, а також їх вплив на композиційну структуру творів. Особливу увагу приділено ролі орнаменту, площинності, ритмічної організації композиції та використанню нетрадиційних матеріалів, зокрема золота, фактурних паст і декоративних елементів. Розглянуто взаємозв’язок між матеріальною фактурою та декоративною символікою у живописі, а також сучасні інтерпретації його стилістики в змішаних техніках, серіях пейзажів та поліптихах. Розглянуто та проаналізовано «золотий період» творчості Клімта як кульмінацію синтезу матеріалу й композиції. Доведено, що матеріально-технічні засоби у творчості митця виконують не лише декоративну, а й концептуальну функцію, формуючи символічний простір художнього образу. У статті проголошується важливість комплексного та всебічного аналізу матеріалів та технік для розуміння художньої унікальності Клімта та їх впливу на сучасний декоративний живопис.