ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ МІЖПРЕДМЕТНОЇ ІНТЕГРАЦІЇ ЗМІСТУ НАВЧАННЯ НА УРОКАХ ТЕХНОЛОГІЙ - Глуханюк, В.М.; Руцький, І.Г. (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
У тезах розкрито сутність і теоретичні основи міжпредметної інтеграції змісту навчання на уроках технологій у закладах загальної середньої освіти. Обґрунтовано актуальність інтегративного підходу в умовах модернізації сучасної освіти, реалізації концепції Нової української школи та компетентнісної парадигми навчання. Визначено, що міжпредметна інтеграція сприяє подоланню фрагментарності знань здобувачів освіти, забезпечує цілісне сприйняття явищ і процесів, підвищує практичну спрямованість навчання та ефективність формування ключових і предметних компетентностей. Охарактеризовано методологічні підходи, що становлять основу інтеграції змісту навчання на уроках технологій, зокрема системний, компетентнісний, діяльнісний, особистісно орієнтований та інтегративний. Акцентовано увагу на дидактичних функціях, принципах і рівнях реалізації міжпредметної інтеграції. Доведено, що уроки технологій мають значний потенціал для поєднання знань із математики, природничих наук, інформатики, мистецтва, економіки та екології в процесі проєктно-технологічної діяльності. Наголошено, що міжпредметна інтеграція є важливою умовою формування системного мислення, технологічної культури, творчої активності та готовності здобувачів освіти до практичного розв’язання комплексних завдань.