ГЕНЕЗИС ТА ХУДОЖНЬО-СТИЛЬОВІ ХАРАКТЕРИСТИКИ РУЧНОГО РОЗПИСУ ТЕКСТИЛЮ В ДЕКОРАТИВНОМУ МИСТЕЦТВІ - Соловей, В.В.; Іванова, Е.В.; Зух, М.О. (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
У статті досліджено генезис та еволюцію ручного розпису тканин як складного соціокультурного явища в системі декоративного мистецтва. Проаналізовано історичний шлях текстильного оздоблення – від традиційних східних технік до сучасних професійних практик. Запропоновано наукову класифікацію провідних технік ручного розпису текстилю, де кожна розглядається крізь призму взаємодії технологічного процесу та естетичного результату. Особливу увагу зосереджено на засобах художньої виразності, зокрема ролі кольору як емоційної домінанти, специфіці лінійної ритміки та фактурних трансформаціях, що виникають за допомогою додаткових реагентів (солі, сечовини). Висвітлено процеси стилізації та декоративної інтерпретації природних форм як інструментів створення художнього символу. Окремий акцент зроблено на розвитку української школи батику ХХ – ХХІ ст. і внеску вітчизняних митців у формування сучасної візуальної мови текстилю. Abstrakt. Artykuł bada genezę i ewolucję ręcznie malowanych tkanin jako złożonego zjawiska społeczno-kulturowego w systemie sztuki dekoracyjnej. Analizowana jest historyczna ścieżka dekoracji tekstylnych – od tradycyjnych technik orientalnych po współczesne praktyki profesjonalne. Proponowana jest naukowa klasyfikacja wiodących technik ręcznego malowania tekstyliów, gdzie każda z nich jest rozpatrywana przez pryzmat wzajemnego oddziaływania procesu technologicznego i estetycznego rezultatu. Szczególną uwagę zwrócono na środki wyrazu artystycznego, w szczególności na rolę koloru jako dominującej emocji, specyfikę rytmu liniowego i transformacje fakturowe powstające przy użyciu dodatkowych reagentów (soli, mocznika). Podkreślono procesy stylizacji i dekoracyjnej interpretacji form naturalnych jako narzędzi do tworzenia symbolu artystycznego. Szczególny nacisk położono na rozwój ukraińskiej szkoły batiku w XX-XXI wieku. i wkład krajowych artystów w kształtowanie współczesnego języka wizualnego tekstyliów.