ФУНКЦІОНАЛЬНО - СЕМАНТИЧНИЙ АНАЛІЗ МАНДАЛ ТА ОРНАМЕНТІВ У ДЕКОРАТИВНОМУ МИСТЕЦТВІ ІНДІЇ - Голінська, Т.М.; Фрига, К.Ю.; Іванова, Е.В. (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
У статті досліджено функціонально - семантична роль мандал та орнаментів у декоративному мистецтві Індії. Проаналізовано історичні витоки, класифікацію орнаментів, символіку мандал, лотоса та інших рослинних мотивів, а також їх сучасне використання у мистецтві, дизайні та психотерапевтичних практиках. Зазначено, що орнаменти та мандали одночасно виконують естетичні, сакральні та психологічні функції, формуючи своєрідний культурний код Індії. Декоративне мистецтво Індії становить унікальний феномен , який передбачає нерозривний зв’язок естетичних форм з філософськими та космологічними ідеями . Мандали та орнаменти є фундаментальними елементами, що відіграють важливу роль у формуванні духовної та культурної ідентичності індійського субконтиненту. Ці символічні композиції пронизують усі сфери життя – від храмової архітектури та ритуальних об’єктів до побутового текстилю та традиційних прикрас. Вони є не просто елементами декору, а носіями багатовікової культурної спадщини, що відображає складну ієрархію космічних і соціальних законів. Мандали та орнаменти виконують естетичні, сакральні та психологічні функції, формуючи таким чином універсальний культурний код Індії. Естетична функція полягає у створенні візуального ритму, гармонії та привабливості, необхідних для декорування тканин, архітектури та графічних творів. Ця функція є основною і слугує передумовою для реалізації інших, глибинних, функцій. Сакральна функція мандали визначає її як символ космічного порядку, ідеальної цілісності та божественного начала. Вона є візуальним втіленням метафізичних законів і космологічних уявлень, які відображають структуру Всесвіту. Психологічна функція застосовується для медитації, розвитку концентрації, досягнення емоційного балансу та інтеграції психіки, зокрема, активно використовується в арт - терапії. Важливо відзначити, що естетична функція, забезпечуючи візуальну гармонію та привабливість, сприяє реалізації психологічної функції, оскільки упорядкований та приємний об’єкт легше утримує увагу спостерігача. В одночас психологічна функція через розвиток концентрації та внутрішньої гармонії є інструментом для досягнення сакральної мети – духовної цілісності та пізнання космічного закону. Таким чином, усі три функції перебувають у стані функціональної синхронії. У табл. 1 продемонстровано, що індійське декоративне мистецтво функціонує як засіб втілення метафізичних законів у матеріальній, доступній для сприйняття формі, інтегруючи мистецтво, релігію та психологію в єдиній символічній структурі. Індійське декоративне мистецтво характеризується високим ступенем стандартизації та семантичної насиченості орнаментів. Для створення багаторівневої структури, яка може одночасно задовольняти естетичні та сакральні потреби, використовуються чотири основні групи мотивів. До геометричних мотивів належать кола, квадрати, ромби та спіралі. Їх семантика тісно пов’язана з ідеями порядку і гармонії Всесвіту. Квадрат традиційно символізує земну сферу, матеріальний світ або місце для ритуалу. На противагу цьому, коло або спіраль уособлюють вічність, циклічність буття та динаміку духовного шляху. Це протиставлення та їх поєднання у композиціях, таких як мандала, втілюють ідею того, що зовнішній хаос може бути організований у досконалу, внутрішню форму. Геометричний орнамент, таким чином, є засобом втілення космічного закону у фізичній площині.