ТВОРЧІСТЬ КАТЕРИНИ ВАСИЛІВНИ БІЛОКУР ЯК ФЕНОМЕН УКРАЇНСЬКОГО НАРОДНОГО МИСТЕЦТВА - Голінська, Т.М; Шинін, О.С.; Ярощук, В.Р. (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
У статті досліджено творчість Катерини Василівни Білокур (1900-1961 рр.) як унікальний феномен українського народного мистецтва. Проаналізовано ключові етапи її життєвого та творчого шляху, що сформувався поза межами академічної освіти, шляхом самоосвіти та експериментів з матеріалами (виготовлення власних пензлів і фарб з рослинних пігментів). Виокремлено основні періоди творчості (ранній, зрілий, пізній) та визначено характерні риси зрілого періоду, зокрема, віртуозну деталізацію, багатошаровість колористики та синтез реалізму і декоративності. Розкрито тематику і жанрову своєрідність робіт, де природа, і особливо квіти, постають як метафора духовного світу людини, життєвої сили та української національної ідентичності. Підкреслено світове визнання творчості К. Білокур. Обґрунтовано значний вплив художниці на розвиток українського мистецтва та її роль у формуванні національної ідентичності.