ІНТЕГРАЦІЯ AI - ІНСТРУМЕНТІВ У НАВЧАННЯ КОМ’ПЮТЕРНОГО ДИЗАЙНУ - Шимкова, Ірина; Погорілко, Василь; Танигіна, Анастасія (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
У статті досліджується проблема інтеграції інструментів штучного інтелекту у навчання комп’ютерного дизайну об’єктів технологічної діяльності. Проаналізовано можливості сучасних AI - платформ, зокрема Canva та ChatGPT, для підвищення ефективності освітнього процесу. Розглянуто функціональні можливості AI - інструментів на різних етапах дизайн - процесу: концепції, візуалізації, прототипування та презентації. Обґрунтовано, що використання AI - технологій сприяє демократизації дизайн - освіти, знижує технічні бар’єри для початківців та дозволяє студентам концентруватися на розвитку концептуального мислення і творчих здібностей.