ТЕОРЕТИКО - МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ ТРУДОВИХ УМІНЬ У ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ НОВОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ШКОЛИ ЗАСОБАМИ СУЧАСНИХ ОСВІТНІХ ТЕХНОЛОГІЙ - Марущак, Оксана; Мординська, Євгенія; Латуша, Роман (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
У статті обґрунтовано теоретико - методичні засади формування трудових умінь у здобувачів освіти Нової української школи. Зазначено, що формування трудових умінь у НУШ базується на синергії трьох ключових підходів: компетентнісного, діяльнісного та особистісно орієнтованого. Доведено, що практична реалізація компетентнісного та діяльнісного підходів забезпечується застосуванням сучасних освітніх технологій. Провідною інтерактивною технологією визначено проєктну діяльність. Необхідною умовою ефективності освітнього процесу є імплементація цифрових технологій. Особлива увага приділяється обґрунтуванню ефективності гібридної моделі навчання, яка передбачає інтеграцію швидкості візуалізації, що надається цифровими інструментами, з незамінним тактильним досвідом і навичками роботи з обладнанням у навчальній майстерні. Розглянуто значущість STEM/STEAM - інтеграції з природничою та математичною освітніми галузями як засобу розвитку системного технічного мислення та креативності.